Buffé 1
JUL TIPS! miljoner2,6 Så många paket saffran köpt
e svenskarna under december 2017. Solomiddag Att äta ensam har gått från tråkigt till trendigt. DET BLIR ALLT vanligare att gå ut och äta utan sällskap. I städer som London och New York har flera restauranger sedan länge bar framför köket och stora ”community tables” där soloätare kan få sällskap av varandra. Nu har trenden tagit sig hela vägen över Atlanten och restaurangen Oaxen Slip på Djurgården i Stockholm, som kör solokväll en gång i veckan under namnet Oaxen Solo. Det är bara att boka en tid och låta meny och middagssällskap bli en överraskning! Det går även bra att byta ut pancetta mot julskinka. Låt julens kålsort nummer ett få ett nytt sammanhang. Här serveras brysselkål tillsammans med spaghetti, granatäpple, valnötter och pancetta. Lika gott till vardags som till fest! Pasta med brysselkål och pancetta 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER Ingenting sätter julstämningen så bra som när doften av kanel, karde mumma och saffran sprider sig i hemmet. Nu har den klassiska kokboken Sju sorters kakor fått en kusin i form av nya Sju sorters julkakor, där Cecilia Vikbladh bjuder på sina bästa recept för att lyckas med julbaket. 500 g brysselkål 140 g tärnad pancetta eller bacon 2 dl valnötter 1 tsk honung 1 dl vitt vin 2 dl matlagnings- eller vispgrädde 400 g spaghetti salt, svartpeppar finhackad persilja, riven parmesan och granat - äppelkärnor att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och halvera bryssel kålen. 2. Hetta upp en stekpanna och stek pancettan på medel värme tills den får lite färg. Tillsätt brysselkålen och stek ytterligare ca 5 minuter tills den får lite färg. 3. Tillsätt hälften av valnötterna och honung, låt fräsa någon minut. 4. Häll i vinet och låt koka upp. Tillsätt grädden och koka till en krämig sås 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar. 5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med såsen. Toppa med resten av valnötterna, persilja, parmesan och granat äppelkärnor. 8 BUFFÉ #11/2018 Julens söta