Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE LISELOTTE FORSLIN Stylist Li
selotte är sedan över 20 år professionell matstylist och receptutvecklare, men hon är även kokboksförfattare och bloggare under ”Add more green”. Hon brinner för grönare mat och sätter sig gärna vid ett dukat bord i Frankrike bland vänner. Du hittar hennes styling på sidorna 20–27. Hur firar du jul i år? – Med min familj i all enkelhet. Jag gillar inte stressen och ståhejet kring julen som ibland förtar mysigheten. Vilka rätter missar du aldrig på julbordet? – Mina julsallader gjorda av grönkål, rödkål, brysselkål, apelsiner och nötter. SOFIA NILSSON Vår förhoppning är att göra julen lite enklare men samtidigt mycket godare. FINNS DET NÅGOT bättre än doften av glögg, lussebullar och kryddnejlikor eller smaken av årets första peppar kakor? Vi tror inte det. Visst är det något alldeles speciellt med den goda maten och den förtrollande stämningen som hör julen till. Men december är inte bara en stämningsfull månad. För många är den här tiden på året snarare synonym med stress och prestationsångest. Vår förhoppning är att vi kan bidra till att göra julen lite enklare men samtidigt mycket godare. Kanske kan det här bli julen då kraven sänks och ”good enough” blir mottot, eller när vi tillbringar lite mindre (men mer effektiv) tid i köket och mer tid med nära och kära. Som hjälp på vägen bjuder Diana Dontsova på enkla julbordsrätter som lätt kan förberedas. Recepten hittar du på sidorna 20–27. VI BJUDER ÄVEN på nya tillbehör till glöggminglet och dukar upp med flera sidor julbakning, med recept på allt från saffranskladdkaka till julgrans bröd med pestofyllning. Men december är så mycket mer än bara jul. På sidan 19 kan du läsa mer om vilka andra högtider som firas i december både i Sverige och andra delar av världen. SIST MEN INTE minst delar vi med oss av våra bästa julklappstips och givetvis – hemlagade presenter perfekta till middagsbjudningen, glöggkvällen eller självaste julafton. FÖR ALLA Med hopp om en riktigt god jul! Redaktionen / På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. Receptansvarig och matkreatör Sofia är utbildad kostvetare och kock och har arbetat med mat i över 10 år. Förutom att provlaga alla recept som är med i tidningen tar hon även fram egna. I det här numret av Buffé hittar du hennes bästa recept på nya tillbehör till glöggminglet på sidorna 12–16. Hur firar du jul? – I fjällen med min familj. Åker skidor, lagar god mat och varvar ner. Vilka rätter missar du aldrig på julbordet? – Min mormor har alltid gjort en väldigt god kålrotslåda som jag aldrig missar på julbordet. Sen tycker jag att köttbullar är ett måste. Även risgrynsgröt till frukost och knäck på dessertbordet! ICA-medarbetare i fokus PETTER NILSSON ICA-handlare, ICA Nära Riksgränsen Petter Nilsson är ut bildad textilekonom och har både varit ansvarig för frukt & grönt och butikschef innan han tog steget till ICAhandlare. Idag driver han ICAs nordligaste butik i Riksgränsen. Vad händer i butiken kring jul? – Vi säljer inte mycket av de traditionella svenska julartiklarna. Men våra norska kunder har lärt sig att uppskatta julskinkan och julmusten. Vägen är stängd ca 30 dagar under perioden november–mars och det ställer höga krav på oss att hålla koll på väderprognoser för att kunna planera beställningar. Vilka rätter missar du aldrig på julbordet? – Skinka, mimosasallad och min sambos fantastiska räkpaj. 5 BUFFÉ #11/2018 Ett julbord och plocksidor blir till! Ledare Foto Johan Ylitalo Foto Eva Hildén Foto Stewen Quigley “