Buffé 1
NOVEMBER ANNONS KLASSISK JANSSONS FRESTELSE 8 PER
SONER (BUFFÉ) / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 gula lökar 1 ½ kg fast potatis 2 + 3 msk Svenskt Smör från Arla 3 burkar ansjovisfiléer à 100 g 4 dl Arla Ko® vispgrädde 40 % 2 dl Arla Ko® mjölk 2 msk ströbröd GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175˚C. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i 2 msk smör i en stekpanna tills den mjuknar utan att den får färg. Skär potatisen i tunna strimlor. 2. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form, ca 22 x 30 cm. Börja och avsluta med potatis. Koka upp grädden och mjölken. Blanda med anjovisspadet och häll i formen. Strö över ströbrödet och klicka på 3 msk smör. 3. Grädda i nedre delen av ugnen 1 ½–2 timmar. Täck ev med alumininumfolie mot slutet. KYCKLINGKÖTTBULLAR 8 PERSONER (BUFFÉ) / 45 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 1 msk olja 2 msk ströbröd 1 dl vispgrädde 500 g kycklingfärs, Kronfågel ½ tsk salt 1 ägg 2 krm svartpeppar 2 msk smör GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°C. Skala och finhacka löken. Fräs i oljan tills den är mjuk, låt svalna. 2. Vispa ihop ströbröd och grädde i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda färs, salt och ägg till en fast smet. Vänd ner löken, ströbrödsblandningen, peppar och ev kryddning (se tips nedan). Blanda ordentligt. 3. Forma färsen till ca 30 stycken köttbullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen ca 12 minuter. 4. Stek köttbullarna runt om i smöret i en stekpanna. TIPS! Smaksätt kyckling köttbullarna med 3 krm malen kryddpeppar, 1 krm malda kryddnejlikor och 1 msk dijonsenap. 39 BUFFÉ #11/2018