Buffé 1
JUL 10 julklappstips för foodies Här är gåvorna s
om passar perfekt för den matintresserade! Eller kanske finns där ett och annat som platsar på den egna önskelistan? CHOKLADPROVNING Vem älskar inte choklad? Så varför inte ge bort en chokladprovning! En fröjd för både smaksinne och själ. PASTAMASKIN Att göra egen pasta är enklare än du tror, och ett otroligt roligt matprojekt! Ge bort en pastamaskin och bjud sedan över dig själv på pastamiddag för att smaka på resultatet. EATEN Ge bort en tjusig tidskrift, som mer påminner om en coffee tablebok, med fokus på mathistoria. Eaten kommer ut tre gånger per år. THE FLAVOUR THESAURUS AV NIKI SEGNIT Om du någonsin funderat över varför vissa smaker leker bra tillsammans men andra inte vill umgås alls så finner du svaren i detta smak lexikon. Perfekt julklapp till matnörden. MANDOLIN Med en mandolin i kökslådan går förberedelserna till potatisgratängen i ett nafs, och de annars så robusta rotfrukterna förvandlas till transparent skira flarn. FERMENTERINGSKIT Fermenterat innehåller mängder av mjölksyrebakterier som gör magen glad och stärker immunförsvaret! Ge bort ett fermenteringsset så kan den lyckliga mottagaren göra sin egen kimchi, pickles och surkål. SPELA MERA: MAT Något för den vetgirige! Ett frågespel med 400 matiga frågor och svar av varierad svårighetsgrad. SPIRALIZER Med en grönsakssvarv kan du skapa konstverk av grönsaker! Gör pasta av zucchini eller tunna morotsstrimlor till salladen. MATLAGNINGSKURS Gör lite research och se vad som finns för roliga mat lagningskvällar och kurser. En perfekt present att ge bort eller göra tillsammans med någon du tycker om! TRYFFEL Ge bort ett lyxigt tryffelkit med olja, salami, brie och chips. Eller inspirera till ännu godare matlagning genom att lägga färsk tryffel under granen. Rädda maten UNDER HELA NOVEMBER har Anne Lundberg och Paul Svensson synts i programmet Maträddarna på SVT, där de behandlat en av vår tids viktigaste frågor – matsvinn, ett ämne som känns extra aktuellt i juletider. – Det finns ju ingen som är för matsvinn, alla är emot. Ändå slängs en tredjedel av all mat som produceras. Vi tror inte att man ändrar människors beteende genom pekpinnar och att väcka dåligt samvete, utan genom lust och njutning. Vi vill både ge en tankeställare och visa på enkla sätt att laga supergod mat av det som vi annars hade slängt, säger Anne Lundberg. ANNES BÄSTA TIPS! 1. LÄR DIG VAD MÄRKNINGARNA BETYDER Med smak och luktsinne kommer man långt. Jag har också fått lära mig att skilja på bäst föredatum och sista förbrukningsdag. Bäst före är en rekommendation. Mycket mat kan man äta efter bäst föredatum – det gäller att smaka och lukta på maten. 2. HÅLL KOLL PÅ FÖRPACKNINGSSTORLEKARNA Det finns en ”köp tre betala för två”mentalitet som ofta leder till att vi får med oss mer hem än vad vi behöver. Vi har nästan flest singelhushåll i hela världen i Sverige, så se till att inte köpa större förpackningar än du kommer använda. 3. EN DOGGY BAG, TACK! I USA är det vanligt att be om en påse för att ta hem sina matrester när man äter på restaurang, och det börjar bli allt vanligare även i Sverige. Restaurangen måste slänga maten som blir kvar på din tallrik. Så försök att släppa genansen och be om en doggy bag! Alla avsnitt finns att se på SVT Play. Kret s loppstänk i Londons krogvärld I TAKT MED vår ökade miljömedvetenhet stiger också efterfrågan på krog alternativ med hållbarhet i fokus. I Shoreditch i London ligger The Long Arm, en pub som är designad precis som ett kretslopp. Pubens ölbryggeri genererar maltrester som blir till fiskmat. Man tar till och med vara på fiskens spillning genom att använda den som gödsel i pubens Urban Farm. Och fisken – den serveras till gästerna som fish and chips! 17 9 BUFFÉ #11/2018 miljoner liter Är den osannolika mängd jul must svenskarna konsumerar varje jul. Foto Janne Danielsson/SVT