Buffé 1
ICAs EGNA SIDOR N Hur luktar en godkänd fiskfilé?
PÅ ICAS KVALITETSLABB samlas fem experter regelbundet för att titta, smaka och framför allt lukta på mat i olika former. – Just nu luktar vi på fisk, både när den är färsk och när den börjar närma sig sista förbrukningsdag. Vi vill försäkra oss om att våra produkter håller hög kvalitet hela vägen från leverantören till kundens stekpanna, säger Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsspecialist på ICA. En färsk fiskfilé ska ha en frisk doft och lukta hav. Luktar den däremot syrligt, ammoniak eller har en väldigt skarp ”fisklukt” börjar den bli gammal. På kvalitetslabbet smakar experterna oftast på helt okryddad fisk för att inte bli störda av andra smaker. – Denna typ av kvalitetstester är en del av produktutvecklingsprocessen på ICA och görs på alla produkter som ska säljas under något av ICAs egna varumärken, berättar Maria. / SÅ HÄR GÅR ETT KVALITETSTEST TILL Varje expert har bestick, tallrik, spottkopp, vatten och smörgåskex framför sig. Kexen äts mellan olika prover för att neutralisera smaklökarna. Testledaren serverar ett prov, till exempel en fiskburgare som alla först bedömer utseendemässigt. Där efter bedöms lukt, smak och konsistens på fiskburgaren. Man beskriver egenskaperna med ord. Experterna avgör om fisk burgaren kan god kännas som en produkt under ICAs eget varumärke. Om inte experterna godkänner provet ber man leverantören återkomma med ett justerat prov, med till exempel lägre salthalt eller annan smaksättning. Veckans kombo + Att laga mat mitt i veckan kan vara en utmaning. Då gäller det att hitta smarta genvägar som inte kompromissar med smaken. Koka 1 förp färsk spaghetti enligt anvisning på förpackningen. Värm 2 dl crème fraiche paprikaoch chilismak och blanda med 200 g handskalade räkor. Blanda såsen med pastan och toppa med tärnad paprika och gräslök. Klart! + 43 BUFFÉ #11/2018 = R I C A s E A G S I D O