Buffé 1
CHOKLADBRÄCK MED KNÄCK CA 20 BITAR / ÖVER 60 MIN
INGREDIENSER 100 g smör 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 200 g mörk eller ljus choklad 2 msk rostade pumpakärnor 2 msk rostade solroskärnor 2 msk hackade torkade aprikoser 2 msk torkade tranbär GÖR SÅ HÄR 1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och sirap. Låt koka upp och koka på medelvärme till 141°C, rör då och då. Häll upp på en bak pappersklädd plåt och bred ut smeten med en oljad metallstekspade. Låt stelna. 2. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller på låg värme i mikrovågsugn. Bred över knäcken och strö över kärnor och torkad frukt. Låt stelna och bryt i bitar. TIPS! Toppa bräcket med krossade pepparkakor eller hackad saltlakrits. KOLAKLUBBOR MED LAKRITS 12–15 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g smör 3 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 1 tsk vitvinsvinäger 1–2 krm salt 1 msk lakritspulver GÖR SÅ HÄR 1. Klipp ut rutor av bakplåtspapper, ca 10 x 12 cm. Snurra varje ruta till en strut (se till att den spetsiga delen är tajt och TIPS! Tillsätt ytterligare ½ msk lakritspulver för extra mycket lakritssmak! 32 BUFFÉ #11/2018 håller tätt så att inte kolan rinner ut). Fäst med tejp. Ställ strutarna i en form fylld med mjöl eller socker så att de står stadigt. 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser förutom lakrits pulver. Koka upp och låt koka på medelvärme tills kolan är 132°C, rör då och då. Ta från värmen och sikta ner lakritspulver. Fyll strutarna. När kolan har börjat stelna, stick ner pinnar. Låt stelna helt.