Buffé 1
PÅ JULBORDET SILL MED INGEFÄRA OCH CHILI 4–6 PERS
ONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 förp 5-minuterssill (420 g) Ingefära- och chilisås 1 dl crème fraiche ½ dl majonnäs 1 tsk finriven ingefära ½–1 finhackad röd chili 1 krm salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Häll av sillen och skär i bitar. 2. Blanda alla ingredienser till såsen. Blanda ner sillen och lägg i en burk. Låt stå i kylskåpet över natten. FÖRBERED DIADONNAS JULBORD! 1 VECKA INNAN Pickla senapsfrön. Gör senapsdressing, glöggkokta päron, knäckebröd och smör. 2–3 DAGAR INNAN DAGEN INNAN Gör grönkålspesto och sill samt svartkålschips till bakad ricotta. Gör köttbullar och saffranskokt blomkål. Baka rotselleri och palsternacka. Gör topping till palsternackan. Koka matvete. Skiva rödkål. Skär upp cheddar. SAMMA DAG Rosta brysselkål och chorizo. Baka ricotta. Bryn salviasmör. Koka och skala ägg. 1 TIMME FÖRE SERVERING Toppa ricottan med svartkålschipsen och apelsinskal. Lägg upp brysselkålen och toppa med ruccola och granatäpple Värm blomkålen och köttbullarna. Värm palsternackan och toppingen. Värm rotsellerin och smöret, lägg upp på fat och toppa med ruccola och hasselnötter. Lägg upp sallad, varmrökt lax och ägg. Toppa med senapsfröna. Blanda rödkål och matvete med senapsdressingen, toppa med osten. Lägg upp skinka med ädelost, mandel och tranbär. Lägg upp glöggkokta päron och ost. Ta fram sillarna, grönkålspeston, knäckebrödet och smöret. VEGOSILL PÅ SVAMP 4–6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 200 g portabello 2 dl vatten 1 dl strösocker ½ dl ättiksprit (12 %) 1 tsk salt 1 sats ingefära- och chilisås (se recept till vänster) GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och salt i en kastrull. 2. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg ner i lagen och låt stå i kylen över natten. 3. Häll av lagen och blanda den picklade svampen med såsen. Lägg upp i en burk och låt stå i kylskåpet över natten. GLÖGGKOKTA PÄRON MED CHEDDAR 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 päron, t ex Conference 5 dl glögg 150 g cheddar GÖR SÅ HÄR 1. Skala päronen och skär i klyftor. 2. Koka upp glögg i en kastrull. Lägg i päronbitarna och koka i ca 2 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. 3. Ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar. 4. Skär cheddarosten i tärningar och servera till de glöggkokta päronen. TIPS! Päronen passar perfekt till julens goda ostar och kardemummaknäcket. 26 BUFFÉ #11/2018