Buffé 1
JULBAKA JULBRÖD MED PESTO OCH MOZZARELLA 1 BRÖD /
ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 50 g smör 2 ½ dl mjölk (3 %) 2 äggulor 7 ½ dl vetemjöl (ca 450 g) 1 tsk salt 1 ½ dl grön pesto 250 g mozzarella 1 äggvita 2 msk sesamfrön 1 dl hackad basilika mjöl till utbakning GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C. Häll i bunken och rör tills jästen löses upp. Tillsätt äggulor, mjöl och salt. 2. Knåda till en smidig deg ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme eller till dubbel storlek. 3. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela i två lika stora bitar. Rulla sedan till två rullar och dela den ena i 16 bitar och den andra i 17 bitar. 4. Skär mozzarella i 33 bitar. Ta en degbit och platta till lite, lägg på en klick pesto och en mozzarellabit. Vik in och forma till en boll. Gör likadant med resterande bollar. 5. Lägg bollarna i ett mönster som en julgran, med skarven nedåt, på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 6. Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop äggvitan och pensla över granen. Strö över sesamfrön. 7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna något och strö över basilika. Brödet är godast nygräddat. 33 BUFFÉ #11/2018 TIPS! Byt ut peston mot tapenade eller röd pesto.