Buffé 1
V GRILLAD SPARRIS MED ÄGG & ROM Lyxiga ägghalvor.
Grillad sparris är en höjdare, men så klart går den också att grilla eller steka i stekpanna. FÖR 6–8 PERSONER 5 ägg 2 knippen grön sparris (à 250 g) 2 msk crème fraiche 3 msk majonnäs 1 msk hackad gräslök 1 msk hackad persilja 80 g forell- eller sikrom rapsolja salt, flingsalt, svartpeppar färsk dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Hårdkoka äggen. Spola dem i kallt vatten. Låt svalna. 2. Bryt eventuellt bort den nedersta torra delen på sparrisen. Ringla över 1 msk olja och grilla (på grill eller i grillpanna) sparrisen ett par minuter runt om. Strö över ½ tsk fl ingsalt. 3. Skala och dela äggen i halvor. Gröp ut gulan och mosa den. Blanda gulan med crème fraiche, majonnäs, gräslök, persilja, ½ krm salt och ½ krm peppar. 4. Fyll äggen med röran och toppa med rom och dill. Servera med den grillade sparrisen. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Innehåller ägg. Hembakat knäcke MAJSKNÄCKE MED FRÖN Lättbakat, gott – och glutenfritt – knäckebröd. 1 STORT KNÄCKEBRÖD 2 dl majsmjöl 1 dl solrosfrön 1 dl sesamfrön ½ dl linfrön 1 krm salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt rapsolja och kokande vatten. Blanda väl. 3. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta som täcker hela plåten. 4. Ta bort det översta bakplåtspapperet och strö över 1 tsk fl ingsalt. 5. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Låt svalna. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 10 B U F F É 6– 7 • 2015 FÄRSKOST MED PARMESAN Gör egen färskost och smaksätt med parmesan och örter. FÖR 6–8 PERSONER 2 dl gräddfil 1 dl finriven parmesanost 1 pressad vitlöksklyfta finrivet skal av ½ citron 2 msk finskuren gräslök 2 msk finhackad persilja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll gräddfi len i ett kaff efi lter eller silduk. Låt rinna av över natten, eller ca 8 timmar i kylen. 2. Blanda den avrunna gräddfi len med övriga ingredienser samt ½ krm salt och ½ krm peppar i en bunke. Servera till knäckebrödet. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfi l. Innehåller mjölkprotein. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. a Ceviche, sparris & sill Midsommar hos Damgaards är en enkel och avslappnad historia. r ! s a å d g o