Buffé 1
Dubbelt upp! Bönpasta med färska ärter. Mandligar
e mandel Ta fram smaken och krispet – rosta i torr panna. bönpasta ärtig Pasta gjord på bönor syns allt oftare i butikerna. Koka den riktigt al dente så behåller den ett skönt tugg. Vi kör dubbelt upp på baljsidan och toppar med krispiga sockerärter. Recept sofia nilsson Styling Lina Wallentinson Foto Lennart Weibull Frossa i ärter och bonor sommaren är den verkliga säsongen för färska bönor och ärter. Råa tunt strimlade sallads- och sockerärter ger gott krisp i en sallad eller som här strösslade över en pasta. Annars mår de flesta färska baljväxter, till exempel skärböna, brytböna, vaxböna och purpurböna, fint av någon eller några minuters koktid i saltat vatten. Ska de ätas kalla kan man spola dem direkt efter kokning i iskallt vatten tills de kallnat helt. Då bevaras den vackra gröna färgen och krispigheten. Nu på sommaren äts de flesta svenska baljväxter med sin skida; det är den omogna växten vi äter. Väntar man längre hårdnar skidan, och man skördar bara de torkade ärterna eller bönorna inuti. Bönpasta med tapenade & ärter Vi blandade den proteinrika bönpastan med färdig tapenade på paprika, zucchini och aubergine, men vanlig tapenade eller pesto är också gott. För 4 personer Koka 200 g bönpasta, gärna fettuccine, enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med 1 msk olivolja. Strimla 150 g färska ärter, t ex sockerärter. Blanda pastan med ½ dl tapenade, gärna »paprika, zucchini och aubergine«, ½ dl hackade, rostade mandlar, 1 dl riven parmesan och 1 msk strimlad gräslök. Strö över de strimlade sockerärterna. För alla Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 6– 7 • 2015 33 : :