Buffé 1
Doreen dukar upp i trädgården. Dottern Amina knap
rar på den hemodlade salladen. Doreen Månsson Ålder 40 år. Familj Sambon Henrik och döttrarna Hayat, Yasmine och Amina. Bor I 20-talshus i Sollentuna. forts. använder så mycket mynta som jag gör! säger Doreen och skrattar. Om hon måste välja en enda ört så blir det den, gangstermyntan. Hon har den till allt, i sallader, i lemonad och saft, hon torkar den och har den som krydda till maten. – I mitt kontor i källaren hänger det knippen av mynta i taket. Det är vackert, och härligt på vintern att ha den till kött och fi sk och allt möjligt. Den färska myntan är otroligt lätt att använda. Det blir ju fi nt och gott bara att sticka ner en kvist i en karaff med vatten. Varje vecka provar Doreen och Henrik att laga något nytt, något de aldrig gjort tidigare. De brukar titta på olika recept. Ofta kollar de då tre olika och gör sedan någon mellanvariant själva. – Vi brukar skriva upp vad vi gör så att vi ska komma ihåg det sedan; man vet ju aldrig när man får ihop något riktigt supergott! Vi brukar både skriva och rita i en anteckningsbok för att lättare komma ihåg hur vi gjorde. Henrik lagar mycket asiatisk mat, jag mer västafrikanskt och arabiskt. Jag bodde i Afrika som liten och har många matminnen därifrån. 20 B U F F É 6– 7 • 2015 En del traditionella svenska rätter blir det förstås också. Doreen har kvar sin mormors handskrivna receptsamling, och där fi nns en massa bra husmorstips. – Det står till exempel hur man bäst tar vara på tomater som är gröna, eftersom ingenting fi ck slängas. Allt skulle användas, och jag gillar det. Har man lagt ner så mycket tid på att odla vill man ju inte bara slänga bort saker sedan! MANGOLDPAJ MED MOZZARELLA Det frasiga pajskalet görs på rismjöl och kikärtsmjöl. Fyllningen toppas med knäckta ägg i stället för äggstanning. GER 8–10 BITAR 125 g smör 2 dl rismjöl 1 dl kikärts- eller sojamjöl 3 msk vatten FYLLNING 200 g mangold 2 vitlöksklyftor 1 röd chili (t ex spansk peppar) 2 tomater 125 g mozzarella 1 dl riven parmesan 5 ägg 1 ½ krm riven muskot olivolja salt, svartpeppar limeklyftor till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär smöret i tärningar. Blanda mjölerna och smöret till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4–5 cm på kanterna. Nagga bottnen med en gaff el. Ställ i kylen minst 30 minuter. 4. Fyllning. Strimla mangolden. Skala och fi nhacka vitlöken. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 5. Fräs mangolden i 1½ msk olja ca 3 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ca 1 minut. Krydda med muskot, 2 krm salt och 1 krm peppar. 6. Skiva tomater och mozzarella. 7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. 8. Ta ut och sänk värmen till 175°C. 9. Fyll pajskalet med mangoldblandningen. Fördela de skivade tomaterna och osten över. 10. Knäck äggen över pajen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Servera med limeklyftor. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mozzarella. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mozzarella och parmesanost mot mjölkproteinfria ostalterna vti . Innehåller ägg. Skål! Fräsch sommardrink på marockansk mynta och citron