Buffé 1
Tioårsjubilerande gårdsmejeri –Precis så, säger S
ören när Elin berättar om sitt liv som mejerska och hela familjens satsning på förädling av det lilla Roslagsjordbrukets produktion. – Fler borde göra på samma sätt för att utveckla svenskt jordbruk. Sören nickar belåtet när Elin berättar om hur hon drog till USA för att studera och sedan jobbade inom resebranschen. Och hur hon efter tio år hemifrån återvände. Föräldrarna Yvonne och Hans Edlund hade då bestämt sig för att satsa nytt – i stället för att lägga ner som varit legio i trakten. Det som tidigare var 20–25 mjölkgårdar på Väddö är i dag två (2)! – Den här resan vill jag vara med på, och då flyttade jag och min familj in i garaget därborta, säger Elin och pekar på ett hus bortom hagen. Elin utbildade sig till ysterska. Något som får Sören att skina som en nyvaxad svecia. Just den osten tycker han att Elin ska satsa på. Hon nickar instämmande och berättar om experimentlusta och lokala samarbeten, till exempel om brännvin från närliggande Rånäs till en brännvinsost. Ett tiotal ostar har hon i löpande produktion; fyra ystningar per vecka ger 40–50 kg ost per gång. Det är såväl vitoch blåmögelost som kitt- och hårdostar. Och vasslen från osttillverkningen blir uppskattat kosttillskott av korna. Helhetstänket är viktigt på gården, som varit Krav-märkt i 15 år. –Vi hade som mest 120 kor, men då räckte inte betesmarkerna till. Med 60 kan vi hålla hagmarkerna öppna, säger Elin och pekar ut i den idylliska enebacken. Elin Edlund, femte generationen på gården, berättar för Sören Persson om kosafarin, som är en uppskattad flaktur bland djuren under sommaren. Elin bakom ostdisken – här bjuds det på smakprover. att det satsas på kvalitet i toppskiktet kommer det så småningom även vanliga konsumenter till del. Och här krokar Sörens nästa stora projekt i, ett stort samarbete mellan ICA och LRF. LOKALT I BUTIK – Jag tror att vi har ett inbyggt intresse för mat som produceras på nära håll, säger strategen som nu hjälper till att sammanföra mindre producenter med närliggande handlare (ICA-butiker). På försök har två minimässor arrangerats i Östergötland och Halland för att låta handlare och producenter upptäcka varandra. Samtidigt har också en expertpanel bedömt produkterna för att förhoppningsvis höja kvaliteten ytterligare och/eller kanske tipsa om nya förpackningar, grafi sk profi l eller liknande. – Många av de små producenterna har fullt upp med produktionen och behöver hjälp med marknadsföring, produktutveckling eller story telling; att berätta om vad som gör dem speciella. På frågan om förutsättningarna för den svenska stordriften rynkar Sören bekymrat på pannan och förklarar att svenskt jordbruk i grunden är småskaligt. En medelstor svensk mjölkgård har ca 70 djur, hälften mot motsvarigheten i Danmark. Och när det gäller nötdjursuppfödning är det extremt småskaligt. – Vi har 15 000 gårdar med nötdjursuppfödning. Och då måste man vara lokal och unik för att vara konkurrenskraftig, säger Sören och betonar vikten av att också jobba med förädling av produkten. Det handlar ju också om att behålla den nära produktionen. Glädjande nog ser Sören en spirande verksamhet. – Det har varit en enorm expansion av gårdsförädling, och det gäller även till exempel bryggerier och bagerier. Ytterst är det maten som hamnat i centrum. Nu har gården också en glassavdelning. Den sköter lillsyrran Cecilia, som också flyttat hem igen. Hon driver också en glassrestaurang vid kanalen i Väddö. Dessutom görs smör, fil och crème fraiche. Köttlådor säjs och aktiviteterna är många. Gris, getter och kaniner fi nns som sällskapsdjur i minibondgården, där besökande barn kan leka. Man kan hyra en ko, åka på kosafari (rundtur med traktor och vagn i hagarna) och så planeras det för en extra stor skördefest i år då gårdsmejeriet fi rar tio år! SÖRENS HETA TIPS för sommmarens goda matutfl ykter SE SIDAN 47 B U F F É 6– 7 • 2015 29