Buffé 1
INNEHÅLL Juni–juli: NR 6–7 • 2015 Besök en gårdsb
utik! Barnen frågar om kornas horn och hur mjölken kommer till, medan de äldre besökarna talar nostalgiskt om sina bondgårdsminnen. Det säger Hans Edlund, som dagligen kör runt med traktor och vagn på sin kosafari i Roslagen. De allra minsta kan klappa grisen, kaninerna och getterna. Och kanske få en kyss, som jag fi ck. Det var på Väddö gårdsmejeri i Roslagen. En gård av alla tusen En kärvänlig getkyss! med många aktiviteter att besöka i sommar! Här kan man träff a djur, fi ka och köpa med sig en hemystad ost av förnämlig kvalitet – en som duger åt nobelkockar! Alltså, ge dig ut i »spenaten«, garanterat goda upplevelser utlovas. I alla fall om du tar hjälp av Buff és guide i tidningen och på webben! Spana in sidan 37 och sidan 47. Stannar du hemma, kanske vid grillen, har jag några tips du inte får missa. Gör en mohammura, en pebre och en »öppen« citrussås. Kanske också en grillad svampsallad med ädelost! Jag lovar att du kommer att göra om dem; det är sådana recept som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. De passar många gånger till så mycket mer än vad som framgår. Jag har ätit mohammura till det mesta – med stor njutning. Och jag har wokgrillat svampsalladen till både fi sk, fågel och gris med samma uppskattning. Våga testa nya kombinationer – på egen hand! Och apropå att våga, gör något nytt av matjessillen – också! Den klassiska kombinationen är oantastbar, men en friterad matjes till en kall öl är bara så god – faktiskt lätt beroendeframkallande. Trevlig sommar! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... GRILLWOK & ROTISSERI Hetare är någonsin! Ja, så kan man beskriva sommarens grilltrender. Nyheterna och möjligheterna är större än på mycket länge. Ett par som Buffé fastnat extra mycket för är grillwoken (säljs som grillpanna) och rotisserisnurraren! Maxa hettan! Och flytta runt grilltråget för optimal/lagom värme och rör runt som en riktig chef de chef. Med maxad hetta kan du laga snabbt och säkert med en grillwok/-panna. Ett måste i sommar! Första knepet: Ha inte för mycket i pannan och känn av värmen. Råvarorna kan lätt brännas. Optimala tillagningen. Ja, det säger professor Gert Klötzke om rotisserimetoden. En kyckling är den klassika råvaran att snurrgrilla – nu för tiden. Eller tänk kebab, gris eller helt lamm – i liten skala. Visserligen kostar snurranordningen, men enligt expertisen betalar den tillbaka i smak och saftighet! Ett måste för alla grillnördar! Icke nörd! OK, men rotisserisnurraren är fortfarande bra! Sköter liksom sig själv! Börja med en smakrik och saftig kyckling, se sedan hur du rotisserar på ica.se/buffe. nurraörästamak! grillwok ej SmakBONuS 18 23 24 28 33 34 40 47 5 8 16 Sommarspaning Gotlands mesta potatiskrog. Sommarböcker. Glassig instatävling. Ramadan. Ogräsgurun tipsar. Kaktrender. Sörmländsk midsommar Citrussill. Senapssill. Majsknäcke. Färskost med parmesan. Grillad sparris med ägg & rom. Syrlig räkceviche. Melonsallad med fetaost. Grönsallad med granatäpple. Pavlova med rabarbercurd. Smoothies & juicer Blåbärssmoothie. Kickstart. Smoothie à la kärleksmums. Melonjuice. Green smoothie. Syrlig grape-smoothie. Sommarsaſt . Doreens gröna skaff eri Mangoldpaj. Skördesallad med pita. Myntalemonad. Linas curry Lime- och blåbärspaj. Espressotårta. Rosa marshmallows. Koldskål. Plommonsylt. Havrekaka. Valnötsscones. Älskade matjes! Friterad matjes med kaviardipp. Sillröra med kavringssmul. Lerpottasill med brynt smör. Mötet: Sören Persson Livsmedelsstrategen Sören Persson tipsar om »goda« gårdar att besöka i sommar. Ärtig bönpasta Bönpasta med tapenade & ärter. Sommarens hetaste grill Svampsallad. Lövbiff med ädelost. Muhammara. Köſt e ras el hanout. »Öppen« citron- & mandelsås. Lax green chili. Räkor & grönt med pebre. Grillad rabarberpaj. Baka med bär Vit chokladmoussetårta. Jordgubbar med råkräm. Svartvinbärskakor. Marängrulle med röda vinbär. Sverigeguide & tävling Guide till gårdar värda en omväg. Tipsa om din favoritgård och ta chansen att vinna matpengar. Godare o k g d e 37 recept n r i a Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39 ! W l la s all