Buffé 1
Grillpannan är perfekt för att woka över riktigt
het glöd. Använd rejäla handskar – det blir varmt... GRILLADE RÄKOR & GRÖNT MED PEBRE Grillwoka miljörätta, stora vannameiräkor med sparris och fänkål. Drissla med pebre-salsan. Perfekt som en lätt förrätt! FÖR 4 PERSONER 350 g vannameiräkor (ASCmärkta, frysta, tinade) 2 fänkål 2 knippen grön sparris (à 250 g) olja, flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär ev bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär i 2–3 bitar. Ansa och dela fänkålen på längden. Skär tvärs över i 4–5 bitar. Pensla med olja och krydda med 2 krm salt och 1–2 krm peppar. 2. Pensla räkorna med olja. Grilla i omgångar i en grillwok/-panna. Grilla över hög värme och rör runt så att ingredienserna får fi n färg utan att brännas. Vänd ihop salladen på slutet. Smaka av med fl ingsalt och svartpeppar. Ringla gärna över pebre (tomatsalsa). FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. PEBRE Frisk chilensk tomatsalsa. Underbar till både skaldjur, fi sk och kyckling. FÖR 4 PERSONER 3 tomater 1 schalottenlök 2–3 gröna chilifrukter (t ex jalapeño eller spansk peppar) ½ dl hackad koriander ½ dl hackad persilja 2 msk färskpressad citronjuice 1 dl olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och hacka tomaterna fi nt. Skala, dela och fi nhacka löken. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 2. Blanda alla ingredienser. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 1 • 2015 37 Räkor med pebre grilla räkor! – med eller utan skal Stora ASC-märkta vannameiräkor finns frysta med och utan skal, och MSC-märkta kungsräkor finns som frysta med skal. Med skalen på förstärks räksmaken, men kryddningen blir inte så tydlig. Och de är lite kladdigare att äta. De kan givetvis skalas först – gärna med skalspetsen kvar. Tillaga så här: Tina räkorna och torka av dem väl. De utan skal kan med fördel oljas lätt innan de wokgrillas. Grilla gärna räkorna i två omgångar så är det lättare att få dem perfekta. Vänd ihop dem med salladen strax före servering.