Buffé 1
Johan hade spanska boquerones i tankarna när han
hittade på citrussillen. Sofi e satsar på en klassisk senapssill, men med smak av dragon. Damgaards Familjen: Johan och Sofi e. Alice, 10, Ellie, 8, och Freja, 6 år. Gör: Johan är grundare och delägare i Johan & Nyström Kaff erostare & Tehandlare. Sofi e ansvarar för företagets specialkaff esatsningen mot kontor. Bor: Söder om Stockholm och i sommarhus vid Mälaren. aby, hur går det med cevichen? Sofi e påminner maken Johan. Han har fullt upp med att klä midsommarstången och berätta om en somrig pale ale, samtidigt som han hjälper dottern att hitta sin baddräkt. Stressigt? Nej, midsommar hos Sofi e och Johan är en avslappnad S historia. I alla fall enligt paret Damgaard. – Vi gillar att ha fullt upp och köra på! Och så är vi ett bra team som funkar, kommenterar Sofi e. Johan är en av grundarna till Johan & Nyström Kaff erosteri och kallar sig för »återfallsentreprenör«. Sofi e arbetar i företaget med att sprida specialkaff e till Kontorssverige. Familjens oas är några mindre trähus som binds samman av en generös altan vid Mälaren. Här stannar tiden. Åtminstone lite grann. Det öppna köket som vetter ut mot altanen inbjuder till matlagning. Sofi e lagar oftast vardagsmaten. – Jag är bra på att improvisera, Johan står för gourmetutryckningarna och dukning; han kallas kärleksfullt för familjens pimpnisse. Midsommar fi ras alltid med familj och vänner. Generöst, spontant och blandat. På bordet dukas senapssill fram, Sofi es favorit, mild och superenkel. Den andra sillen har lite mer sting. Den kom Johan på som ett slags tolkning av spanska boquerones, minus chilin. När baddräkten väl är upphittad blir det tid för att göra cevichen, en annan favorit. Efter den arrangerar han den grillade sparrisen med ägghalvor och sätter färskpotatisen på kokning. Nu börjar gästerna komma. Tjejerna binder blomsterkransar, husets kanin får också en krans. Sofi e vispar grädden till midsommartårtan, en smarrig pavlova med rabarbercurd. Johan bär ut en rejäl bytta fylld med is och gott att dricka. Glad midsommar! CITRUSSILL Citron och lime i skivor ger en pigg sommarsill. FÖR 6–8 PERSONER 2 burkar 5-minuterssill (à 420 g) 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker 3 dl vatten 3 kryddpepparkorn 3 lagerblad 1 citron 1 lime 1 rödlök GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp ättika, socker, vatten, kryddpeppar och lagerblad. Låt svalna. 2. Finriv citron- och limeskal, blanda ner i lagen. Skiva citrusfrukter och rödlök tunt. Häll av sillen. Skär den i bitar. 3. Varva citron, lime, lök och sill i en ren glasburk. Fyll på med lagen, sätt på locket och låt stå minst ett dygn i kylskåp före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SENAPSSILL MED FÄRSK DRAGON Sätt extra smak på årets senapssill – dragon ger fi n twist. FÖR 6–8 PERSONER 2 burkar 5-minuterssill (à 420 g) 1 ¼ dl sötstark senap 4 msk strösocker ½ dl hackad färsk dragon (eller 2 tsk torkad dragon) 1 dl rapsolja 1 dl vispgrädde färsk dragon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa ihop senap, socker och dragon. Tillsätt oljan i en fi n stråle under vispning. Rör ner grädden, lite i taget. 2. Häll av sillen. Skär den i bitar och blanda med såsen. Låt stå minst ett dygn i kylskåp före servering. Garnera med färsk dragon. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. B U F F É 6– 7 • 2015 9 B Fler midsomriga sillar, se ica.se/buffe o m l l r i s i g a r a