Buffé 1
JORDGUBBAR I LIMONCELLO MED MYNTA OCH RÅKRÄM Härl
ig sommardessert med bär marinerade i italiensk citronlikör. Råkräm är en vaniljkräm som görs med vispad grädde och råa äggulor. FÖR 4–6 PERSONER 1 liter jordgubbar 1 msk hackad mynta 1 dl citronlikör (t ex limoncello) 1 ½ msk strösocker myntablad till garnering RÅKRÄM 3 äggulor ½ dl rårörsocker ½ tsk vaniljpulver 3 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär i kvartar och blanda med mynta och limoncello. Låt marinera i kyl ca 1 timme. 2. Råkräm: Vispa äggulor, socker och vaniljpulver pösigt med elvisp. Vispa grädden tjock och vänd i den. Låt stå i kylen 1 timme. 3. Fördela jordgubbarna i glas och toppa med råkrämen precis före servering. 4. Garnera med myntablad. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri vispgrädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut vispgrädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Gör äggfri: uteslut äggulorna i råkrämen. Stunder av lycka... fi ka i bersån Baka Tips! Toppa med krossade småkakor, till exempel drömmar eller biscotti. SVARTVINBÄRSKAKOR Mördegskakor med sylt av svarta vinbär. GER 20 STYCKEN 100 g kallt smör 2 dl vetemjöl ¾ dl strösocker ½ krm salt 1 äggula 2 dl svartvinbärsmarmelad 2 dl florsocker 1–1 ½ msk vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Tryck ut degen i en liten, bakpappersklädd långpanna eller rektangulär form, 20 x 30 cm, till en ½ cm tjock platta. 4. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Låt svalna helt. med nyplockade bär 5. Bred över marmeladen och ställ in i kylen ytterligare 1 timme. 6. Rör ihop fl orsocker och vatten till en glasyr. Ringla över kakan. Låt stelna i kyl. 7. Skär försiktigt i långa trekantiga bitar. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. SVARTVINBÄRSMARMELAD Smaksätt gärna med ett par kanelstänger eller ett kryddmått vaniljpulver. GER CA 5 DL Skölj 500 g svarta vinbär. Blanda med 2 ½ dl syltsocker i en kastrull och koka i 10 minuter utan lock. Skumma eventuellt av. Häll upp i väl rengjord burk. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjökprotein och ägg. B U F F É 6– 7 • 2015 41