Buffé 1
MUHAMMARA En meze-favorit! Bjud paprika- och valn
ötsröran till köften, men den passar också till mycket annat grillat. GER 5 DL 3 inlagda grillade paprikor 2 dl valnötter 1 dl ströbröd 1 vitlöksklyfta 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk granatäppelsirap (eller crema di balsamico) 1 dl olivolja 1 krm spiskummin 1 tsk sambal oelek salt GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa alla ingredienser och krydda med 1½ krm salt. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd. Gör laktosfri: använd laktosfritt ströbröd. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt ströbröd. Gör äggfri: välj äggfritt ströbröd. grillwoka salladen! GRILLAD KÖFTE RAS EL HANOUT Med marockanska kryddblandningen ras el hanout går det snabbt att sätta smak. Platta ut färsen riktigt tunt, olja lätt och grilla hastigt. FÖR 4–6 PERSONER 500 g lammfärs 1 ägg 1 finhackad vitlöksklyfta 1 msk ras el hanout (eller spiskummin) 1 msk finrivet citronskal 2 msk hackad mynta 250 g halloumi (gärna färdigskivad) 1 romansallad olja, salt, svartpeppar tortillabröd och feferoni till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda lammfärsen med ägg, vitlök, ras el hanout, citronskal, mynta och 1 tsk salt. Forma färsen till platta, ca 10 cm avlånga biff ar – våga göra dem riktigt tunna. Pensla olja på båda sidor. 2. Skär halloumin i skivor. Ansa och skölj salladen. Dela på längden. 3. Grilla biff arna hastigt över het glöd ca 2 minuter per sida. Krydda med 1–2 krm svartpeppar. 4. Grilla halloumin 2–3 minuter per sida. Grilla salladen på snittytan, som ska få färg men inte brännas. Skär salladen tvärs över i 2 cm tjocka skivor. 5. Servera i grillade bröd med muhammara och feferoni. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt tortillabröd. Gör laktosfri: välj laktosfri halloumi och kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumi med tofu. Kontrollera brödet. Gör äggfri: uteslut ägget i färsen. Kontrollera brödet. B U F F É 6– 7 • 2015 35 våga blanda mera tips! Grillad köfte Platta ut färsbiffarna riktigt tunt. Forma avlånga bitar som är 3–4 cm breda och ca 10 cm långa. Pensla dem väl med olja. Lägg på väl rengjort galler över riktigt het glöd. Tryck till lätt med stekspaden och vänta tills de fina ränderna bildats innan du vänder biffarna.