Buffé 1
NYTT & HETT! Juni– juli INSTATÄVLA Vinn 500 kr i
matpengar Gillar du att göra egen glass, sorbet eller frozen yoghurt? Då ska du så klart vara med i Buffés instagramtävling! Glass, sorbet eller frozen yoghurt? Ta en bild på din favorit och var med i Buffés instagramtävling, som pågår under hela sommaren! Skapa ett personligt recept på en svalkande glass, sorbet eller frozen yoghurt. Ta en snygg bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 31 juli vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av var sitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 11 augusti och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även tävlingsvillkoren. Potatisnördarna Mattias Nordberg och Peter Bavér. POTATISEN I CENTRUM Sommarkrogen som lyfter knölen länge. Det finns så många olika sorter, och det är kul att skapa rätter utifrån sort, säger krögaren och kocken Mattias Nordberg, som sedan tidigare driver creperie i Visby och Åre. Nu laddar Mattias och kökschegästerna i sig över tre ton potatis. – Det här är en dröm jag haft NYA KOKBÖCKER Somriga sidor Låt en ny kokbok följa med till sommarstugan eller på resan. lättlagad sommarmat för sköna dagar (Ordalaget) Bra bok i sommarstugan. Åsa Swanberg och Malou Holm bjuder på 200 recept. Börja dagen med dinkelfrallor, fika på fruntimmerstårta och grilla aubergine- och halloumiburgare till kvällen. taco loco (Natur & Kultur) Trött på fredagsmystacosen? Jonas Cramby guidar till Mexikos outforskade gatumatskök och lär ut teknikerna för att återskapa smakerna i hemmaköket. naturkokboken (Norstedts) Svampmästarna Pelle och Ingrid Holmberg utökar repertoaren och ger recept med både svamp och vildväxande grönt. gourmetglasspinnar (Tukan förlag) Vackra, hemgjorda glassar har blommat upp som en stor trend. Konstnären Nadia Roden i New York var en av de första. Här bjuder hon på 50 recept. sköna, gröna sommar (Norstedts) Från sitt hem på Kinnekulle bjuder Hannu Sarenström på rejält med sommarkänsla och lättlagade rätter med medelhavsinspiration. smulpajer (Bonnier Fakta) Elisabeth Johanssons smulpajsbibel kommer i nyutg vå a, nu i mjukband. Få inspiration, baka med sommarens frukter och bär. buffé – pajer, plock och en smak av medelhavet (Semic förlag) Ett stort fat pasta mitt på bordet med italienska köttbullar, några röror, sallad och bröd – Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos uppmuntrar till buffé på enklare vis. Smarriga s mörrebröd i s ommar Räkor, fi sk, kött och veggo – det mesta kan bli till snygga smörrebröd, tipsar Hannu Sarenström i nya boken. B U F F É 6– 7 • 2015 7 Lyxmacka med halstrad sparris och broccoliröra. fen Peter Bavér för en ny säsong. På menyn blandas klassiker som råraka, raggmunk och pytt i gjutjärnspanna med lite mer knölnördiga delikatesser, som chips friterade tre gånger för att få rätta krispet. king edward på tre sätt eller fish n' chips på potatissorten annika. Och så en chokladdoppad mandelpotatisglass eller en potatistryffel till dessert. På gotländska sommarkrogen Potobers är den älskade svenneknölen menyns stora hjälte. Förra året tog sig fyra kompisfamiljer an det nedgångna värdshuset Guldkaggen i Burgsviks hamn. Mattias Nordberg hade det lite motigt när han skulle sälja på vännerna idén om potatiskrogen. Men det visade sig bli succé – under sju sommarveckor satte #buffebilden FOTO: EVA HILDÉN SMITH TÄVLA OCH VINN FOTO: HANNU SARENSTRÖM FOTO: CREATIVE COMMON