Buffé 1
3 recept med matjessill! FRITERAD MATJES MED KAVI
ARDIPP Perfekt snacks till en kall öl! FÖR 4 PERSONER 1 burk matjessill i bit (ca 200 g) ½ dl vetemjöl 1 ägg 2 dl panko 2 liter rapsolja citronklyftor till servering KAVIARDIPP 1 dl gräddfil 1 msk kaviar 2 msk finhackad rödlök svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser till dippen, krydda med ½ krm peppar. 2. Häll av sillen och torka torr med hushållspapper. Panera i mjöl, uppvispat ägg och sist panko. 3. Värm oljan till 170–180°C i en stor kastrull. Fritera sillen 2–4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med dippen och citronklyftor. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfi l. Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfi l mot Imat fraiche eller Sour supreme. SILLRÖRA MED KAVRINGSSMUL Fräsch variant på en klassisk silltårta. FÖR 6 PERSONER 1 burk matjessill i bit (ca 200 g) 1 rödlök 1 dl finskuren gräslök 1 dl kvarg (10 %) 3 dl gräddfil 1 msk finrivet citronskal ½ dl små kapris svartpeppar rädisor och dill till garnering STEKT KAVRING 200 g kavring 25 g smör GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa kavringen i en matberedare. Stek smulet på medelvärme i smör 5–10 minuter, tills det är gyllene. Lägg det på hushållspapper. 2. Häll av och hacka sillen, men spara 1 msk av sillspadet. Skala, dela och fi nhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök, kvarg, gräddfi l, citronskal, kapris, sillspad och ½ krm peppar. Fördela röran i glas. 3. Strö över kavringssmulet vid servering. Garnera med tunt skurna rädisor och dill. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg och gräddfi l. Använd laktosfritt matfett och kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg och gräddfi l mot Imat fraiche eller Sour supreme, alternativt tofu. Använd mjölkproteinfritt matfett och kontrollera brödet. LERPOTTASILL MED BRYNT SMÖR Fin att göra i förväg. Värm och slå smöret över vid servering. FÖR 4 PERSONER 2 burkar matjessill i bit (à ca 200 g) 2 schalottenlökar 8 kokta potatisar 4 kokta ägg 50 g smör 1 dl riven pepparrot ½ dl hackad dill svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av sillen. Skala, dela och hacka löken. Skär potatisen i skivor. Hacka äggen. 3. Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 15 cm. Fördela potatisen i botten. Lägg sedan på sill, ägg och lök. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. 4. Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt. 5. Häll över det brynta smöret och strö över pepparrot, dill och svartpeppar, servera direkt. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Gör äggfri: uteslut äggen. B U F F É 6– 7 • 2015 27 Förbered sommarlunchen