Buffé 1
MAROCKANSK MYNTALEMONAD Frisk svalkande lemonad m
ed Doreens trädgårdsfavorit – gangstermyntan. FÖR 4 PERSONER Mixa 1 dl färskpressad citronjuice, ½ dl färskpressad limejuice, ½ dl strösocker och 1 dl (marockansk) färsk mynta. Häll i en kanna tillsammans med 4 dl vatten och 2 dl krossad is. Lägg eventuellt i några hela stjälkar färsk mynta. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Fattoush! SKÖRDESALLAD MED PITA Skön skördesallad med rostat pitabröd som knaprig topping. FÖR 4 PERSONER 1 gurka 3 tomater ½ knippe rädisor (ca 100 g) 1 schalottenlök 3 salladslökar 1 plocksallad 1 dl hackad mynta 2 tsk finhackad färsk kyndel eller timjan 2 pitabröd olivolja DRESSING ½ dl olivolja 1 riven vitlöksklyfta 1–2 tsk sumak eller finrivet citronskal Recept på risoch tomatfylld zucchini fi nns på ica.se. ½ dl färskpressad citronjuice salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda alla ingredienser till dressingen och krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 3. Skala och dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurka och tomater i tärningar. Skiva rädisorna tunt. 4. Skala, dela och skiva löken tunt. Strimla salladslöken tunt. Skär salladen. Lägg allt i en stor skål och blanda med mynta, kyndel/timjan och dressing precis före servering. 5. Skär pitabröden i små bitar och lägg på en plåt. Blanda med 1½ msk olja och rosta i ugnen ca 5 minuter. Strö det över salladen. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: välj glutenfritt tortillabröd i stället för pitabröd. B U F F É 6– 7 • 2015 21 Snacks! Rostat pita är jättegott som snacks.