Buffé 1
Närodlat! Skafferiet direkt »Mangolden sviker int
e! Den bara växer och växer. Det är alltid happiness i mangoldlådan.« utanför dörren. DOREEN MÅNSSON Doreen ger middagstips för hela veckan, se ica.se/buff e. D oreen Månsson har alltid älskat att odla. När hon bodde i lägenhet tidigare var det plantor och sticklingar överallt, på balkongen, i köket, i vardagsrummet, i sovrummet och i hallen. Överallt växte och frodades det, och sedan hon fl yttat till hus med sambon Henrik har odlingsintresset fullkomligt exploderat. – Både Henrik och jag gillar att odla, och vi har valt att odla sådant som vi använder i vår matlagning. Det är fantastiskt att kunna gå ut i sin trädgård och hämta in maten, och smaken går inte ens att jämföra med det man köper. Mangold är något som Doreen och Henrik odlar mycket av, eftersom de använder det fl itigt i sin matlagning. –Vi använder mangold till allt. I England och USA är mangold mycket vanligare än det är här. Den har en lite annorlunda smak jämfört med spenat, nästan lite jordig. I det arabiska köket, som jag gillar, är den jättevanlig. En väldigt bra sak med mangold är att den är så pass lättodlad, menar Doreen. –Den sviker en inte! Den bara växer och växer. Det är alltid happiness i mangoldlådan. Och rent psykologiskt behöver man några »happiness« för att klara av besvikelser, för sådana blir det också. Spenat är svårare att odla än mangold, till exempel. Doreen brukar göra dolmar med mangold, eller så fräser hon den med lite olivolja och vitlök, precis som man kan göra med spenat, och har den som ett tillbehör, en side-dish. – Stjälkarna kan man skära i små stavar, steka i smör och ha lite havssalt på, det är supergott! Zucchini är en annan av Doreens favoriter. De odlar fl era sorter, både gula och gröna. – Jag älskar verkligen zucchini; den går att ha till allt. Fyllda zucchini är helt suveränt gott, och hanblommorna kan man fritera – det blir både fantastiskt gott och väldigt vackert. Zucchinin växer nästan som ogräs hos Doreen. De skördar om och om igen under säsongen. – Men det är verkligen inte så att vi är några odlingsexperter på något vis. Vi lär oss, och provar oss fram. Vill man ha något i sin trädgård är det alltid värt att försöka. Man kan trotsa förutsättningarna genom att linda in och fl ytta runt på en del växter. Det blir lite som en tävling också, att få naturen att jobba med en. Har man en rabatt som man vill ha grön är ett tips från Doreen att sätta marockansk mynta där. – Det är jordens gangsterväxt; den sprider sig helt galet. Sätter man den i en kruka kan man ge sig på att den tar sig ut genom hålet i botten och sprider sig vidare. Vi hade gjort väggar i våra pallkragar för att varje växt skulle få sin plats, men myntan har förstås tagit sig över eller under de där väggarna. Tur att jag B U F F É 6– 7 • 2015 19