Buffé 1
ROSA Sommarsött! Tack för alla tips genom åren, f
ina läsare! Från nästa nummer ansvarar Sofia Nilsson för sidan. Fika lugnt i sommar! → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Rawsome« av Frida Palmcrantz Aziz. Foto Eva Hildén Smith Lime- och blåbärspaj Buff és praktikant (och raw food-proff s) Therese Elgquist tipsar om en fräsch paj. Lägg 200 g cashewnötter i blöt över natten, minst 8 timmar. Mixa 2 dl havregryn, 14 färska urkärnade dadlar, 1 msk kokosolja och 1 m vsk atten. Tryck ut i 6 tartelettformar, ca 8 cm i diameter. Ställ i kylen. Häll av och mixa nötterna med 2 msk rivet limesk la , 6 msk limejuice 1, msk kokosolja, 1 msk agavesirap och 2 krm salt i matberedare ca ll 5 minuter ti en slät konsistens. Fördela fyllningen i formarna. Garnera med blåbär och limeskal. Lyxig espressotårta Perfekta bjudtårtan, hälsar Maria Ohlin, Stockholm. Bjud med bär och grädde. Smält 250 g smör. Blanda ner 300 g hackad mörk choklad och rör slätt. Rör ner 2 dl strösocker, ½ msk vaniljpulver, 4 ägg och 4 msk espressoeller starkt bryggkaff e. Häll i smord form, ca 25 cm i diameter, och grädda i 175°C i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna. Låt stå i kyl minst 1 dygn innan du serverar den. HAVREKAKA MED KARDEMUMMA Glassiga frukter Skär bitar av mango, ananas och melon, eller tryck ut med pepparkaksformar. Frys in. Doppa sedan i vit, ljus eller mörk choklad T. oppa direkt med hackade nötter, kokos och ev lite flingsalt. Frys in igen. Tips r f ån Ida Hansson i Viksjöfors. Valnötsscones Blanda 2 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, ½ tsk salt, 2 dl grovhackade valnötter och 1 dl riven morot. Nyp ihop med 50 g smör. Tillsätt 1 ½ dl fi lmjölk, rör snabbt till en deg. Häll ut på mjölat bakbord. Dela i 10 bitar, forma till b llu ar. Grädda i ca 15 minuter, 250°C. Pimpa! Blanda i 50 g hackad choklad. Blanda 4 dl havregryn (ren havre för glutenfritt), 1 dl sojamjöl, 1 dl rismjö ,l 1 dl majsmjö ,l 1 dl strösocker, 1 krm vaniljpulver, 2 tsk bakpulver och 2 ts sk tött kardemumma. Blanda med 150 g smör (kallt, tärnat) och 1 ägg, gärna i matberedare. Forma till en rulle. Låt vila i kyl 1 timme. Skär i skivor, lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 10–15 minuter, 175°C. MARSHMALLOWS Koka upp 125 g hallon, mixa och passera genom en fi nmaskig sil. Lägg 4 gelatinblad i blöt. Koka 3 dl strösocker, ½ dl glykos och hallonpurén till 130°C. Krama ut vattnet ur gelatinbladen, rör ner i den varma sockerlagen. Vispa 2 äggvitor till ett vitt skum. Häll den varma sockerlagen i skummet under fortsatt vispning, lite i taget. Vispa tills marängen är kall, ca 10 minuter. Häll upp i bakpappersklädd form. Skär i bitar och rulla i ½ dl florsocker och ½ dl potatismjöl. B U F F É 6– 7 • 2013 23 Koldskål Vispa ihop danskarnas mesta sommardessert – eller fräsch mellis. Egentligen ska det vara kärnmjölk, men lättfi l är en bra ersättare, tipsar Rune Bay i Helsingör. Vispa 2 äggulor och 1 dl strösocker vitt och luſt igt. Vispa i ½ tsk vaniljpulver, 1 msk färskpressad citronjuice och 1 liter lättfi l. Låt stå i kyl ca 30 minuter. Bjud med söta skorpor och bär. Glutenfritt! Plommonsylt med kanel Blanda 500 g urkärnade, skivade plommon, 3 dl syltsocker, 1 kanelstång och 1 krm vaniljpulver i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka 20–30 minuter. Häll på burk. RAW STYLE Alltid nybakat! Förvara rullen i frysen, skiva och baka efter hand.