Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Falsksång oc h krydda t brännvin hö
r till midsommar . Överrask a me d dit t egenkryddadVbrännvi n till snaps visorna eller kö p en låd a blandad e snapsa r och låt gästerna hitta sina egna favoriter till sillen oc h maten . TEX T Pa medeltiden ansågs brännvinskryddor ha såväl hälsobefrämjande som magiska verkan. Kryddorna som oftast växte runt hörnet var kummin, dill, fänkål, anis, körvel, isop och malört. Bland anna t malörten sades vara aptitretande och magstärkande . Dessutom ansågs beskheten i vissa kryddo r vara härdande enligt den gamla devisen om att »ont ska med ont fördrivas«. Run t dagens läckra sommardukningar känns inställningen nägot föråldrad. Men goda ä r kryddorna fortfarande, och pä topplistan över brännvinskryddningar till sillen ligger kummin och dill högst. Ofta med anis, fänkäl och koriande r som komplementkryddor. Som en parante s kan nämnas att ett brännvin får bara kallas akvavit om det är kryddat med kummin eller dill. Det finns till och med en EU-förordning som fastslår detta. Jonas Odland , produktutvecklare pä Vin &C Sprit AB , berätta r att en riktig akvavit dessutom ska vara smaksat t med kryddestillat. Detta framställs genom at t lägga kryddorna (oftast torra frökryddor) i finsprit och vatten. Därefter tar man vara pä dess flyktiga smakämnen genom att destillera blandningen i en sa kallad enkelpanna, på samma sätt som man destillcBuffé 6/2002 rar whisky eller konjak. Destillatet är färglöst, vilket förklarar varför vissa brännvin kan smaka något och ända vara helt klara. Kryddestillat kan också lagras innan det blandas till färdig produkt . Till O P Anderson Aquavit ligger destillatet pa ekfat i 8 månader. En annan metod att utvinna kryddsmaker kallas macerering och är den metod som är lättast at t använda när man vill göra sin egen hemkryddning. Hä r används färska örter, frukter och bär som får ligga och dra i sprit. Nä r kryddorna silats bort återstår ett kryddextrakt som blandas ut med finsprit och vatten till önskad styrka och smak. Men man behöver inte ens trassla med extrakt för att smaksätta sitt brännvin. Det går alldeles utmärk t att krydda brännvinet direkt i flaskan, välj en alkoholsvag sort te x Brännvin special. -Stopp a en dillkvist i en flaska med brännvin på morgonen och det är klart att dricka till kvällen, tipsar Jonas Odland . I princip gar det att smaksätta brännvinet med vilka växter, bär och örter som helst, så länge de inte är giftiga. Hu r länge de ska ligga i flaskan varierar. ROBE RT KJESSEL FOTO PEPE NILSSON Enlrg^4T)n^^04krnOKan malörtkvistar ligga över natten innan de silas bort . För dillen gäller 6-12 timmar, längre tid ger bitter smak. Blomknoppar av johannesört ska ligga i spriten i 2-3 veckor. Krusbär ska dra minst två månader, medan en vecka räcker för svartvinbär, körsbär, hallon och blåbär, men de vinner på att ligga längre. En handfull plommon ger brännvinet smak pa en vecka. Citronskal, utan det vita, ger fin smak redan efter några timmar. Och till sist för den som söker något rivigare - pepparrot. Lägg några bitar färsk pepparrot i brännvinet och låt det dra över natten till ett par dagar. Gott till köttet. Blir resultatet av smaksättningarna för kraftiga är det bara att späda ut dem med okryddad sprit. För at t ge brännvinskryddningen en rundare smak kan man dessutom tillsätta lite whisky, sherry, honung eller socker. Mångfalden av brännvinssmaker på bordet kan man också fä med någon av Systembolagets snapspaket av miniflaskor med olika brännvinssorter. Dessa har en synnerligen god förmåga att få igång konversationen runt bordet. Och falsksangen...
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48