Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35 POTATIS- & PURJOLOKSPAJ Det här är e
n matig paj som passar till lunch eller lättare middag. I tunna skivor kan den också passa på buffébordet. FÖR 4- 6 PERSONER 1 sats pajdeg, se sid 34 gula torkade ärter till pajskalet 1 purjolök 600 g potatis 200 g riven västerbottenost 5 ägg 5 dl mjölk salt, peppar 2 paket rökt renstek å 80 g ev 100 g löjrom eller annan rom 2 dl matlagningsyoghurt + pepparrot blandad sallad GÖR SÅ HÄR: 1. Gör 1 sats pajdeg, se recept. 2. Sätt ugnen på 225°C. 3. Smöra en springform, 24 cm i diameter. 4. Kavla ut degen och klä formen. Täck degen försiktigt med ett ugnsplåtspapper. Fyll sedan formen upp till kanten med torkade gula ärter. 5. Förgrädda pajdegen i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Avlägsna ärterna. 6. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Ansa och skölj purjolöken. Koka purjolöken mjuk i ca 5 minuter. Skölj snabbt av den i kallt vatten. Krama försiktigt ur allt vatten. 7. Skala och skiva potatisen i 11I cm tjocka skivor. Lägg dem i det kokande vattnet och koka mjuka i ca 4 minuter. Kyl snabbt av i kallt vatten och låt sedan rinna av på en handuk. 8. Lägg ett lager potatisskivor omlott i botten av pajskalet. Salta och peppra lätt. Strö över hälften av osten. Dela purjolöken i bitar och fördela över. Lägg på ett avslutande lager med potatis. Salta och peppra lätt. Strö över resten av osten. 9. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda äggsmeten med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll äggsmeten i omgångar över potatisen och ställ in i nedre delen av ugnen i 1 timme. Kontrollera med en sticka att pajen är klar. Ta ut och låt pajen vila i minst 45 minuter före servering. Bjud pajen ljummen med rökt renstek, löjrom, pepparrotsyoghurt och en fräsch sallad. FÖR ALLA? Potatis- och purjolökspaj innehåller ägg, gluten och mjölk. KYCKLING- OCH ROTFRUKTS PAJ ER TILL 8 MINIPAJER dubbel sats pajdeg, se sid 34 500 g kycklinglårfilé 100 g morot 150 g rotselleri 2 vitlöksklyftor olivolja 2 msk vitt vin 2 msk pressad citronjuice 1 tsk finhackad färsk timjan 1/2 dl grovhackad färsk oregano 1 tsk salt 2 krm målen svartpeppar 1-2 ägg till pensling GÖR SÅ HÄR: 1. Gör pajdegen, dubbel sats, se recept. 2. Skär kycklingköttet smått. Skala och finhacka morot, selleri och vitlök. Fräs detta i 1 msk olivolja i en stekpanna tills rotsakerna är mjuka. Salta och peppra. 3. Låt kycklingfräset svalna något. Blanda det med vin, citronjuice, 2 msk olivolja, timjan, oregano, salt och svartpeppar. Ställ in i kylen och låt vila. 4. Sätt ugnen på 225°C. 5. Kavla ut degen tunt. 6. Ställ en enportionsform på degen, ca 8 cm i diameter. Skär ca 4 cm utanför formens kant, skär runt. Gör 8 likadana »bottnar«. 7. Skär ut 8 lock av resterande degen. 8. Klä försiktig formarna med degbottnar. Kanterna ska vika över lite. Detta är lite pyssligt och kräver att man får knåda och kavla om degen ett par gånger för att få ihop det. 9. Fyll formarna med kycklingblandningen, ca 1 dl i varje. Pensla degkanterna med uppvispat ägg, sätt på locket och tryck försiktigt ihop med fingrarna. 10. Om man vill kan man även göra dekorativa streck med hjälp av en gaffel. Pensla hela ovansidan med äggula. Gör ett litet hål, ca 1/2 cm i diameter i mitten på locket. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera med sallad och en klick gräddfil. FÖR ALLA? Kyckling- och rotfruktspajer innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till mjölkfri: använd mjökfri pajdeg och pensla formarna med mjölkfritt margarin eller olja. Äggfri: uteslut äggpenslingen. PAPRIKAPAJ FÖR 4- 6 PERSONER 1 sats pajdeg, se sid 34 800 g röd paprika, ca 6 st 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 2 msk socker 1/2 dl rödvinsvinäger 1/2 tsk kajennpeppar 1/2-1 tsk salt 200 g getost GÖR SÅ HÄR: 1. Gör pajdegen enligt recept. 2. Sätt ugnen på 225°C. 3. Kavla ut och lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Formens botten och kanter ska täckas. Nagga tätt i botten med en gaffel. 4. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanten så att den håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 15 minuter eller tills degen fått fin färg. Ta ut och låt svalna. 5. Dela paprikorna på mitten. Ta ur kärnor och fäste och skär i 2 cm stora fyrkanter. 6. Skala och skär lökarna i bitar/klyftor. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs ingredienserna i en kastrull med lock på låg värme i olivolja i 20 minuter. Rör om då och då. 7. Häll på socker, vinäger och kajennpeppar. Smaka av med salt. Låt småputtra i ytterligare 5-10 minuter utan lock. 8. Häll paprikablandningen i en sil, låt rinna av väl. Smula ner getosten och blanda hastigt. 9. Fyll pajskalet med paprikablandningen. Släta till ytan med en stekspade så det blir så kompakt som möjligt. 10. Ställ in pajen i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, låt svalna något. Servera rumsvarm eller ljummen. Skär försiktigt upp pajen med en vass, tandad kniv. Ackompanjera gärna med en fräsch sallad. FÖR ALLA? Paprikapaj innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48