Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47 Mer om lökar Det blev tyvärr en omka
stning av bildtexter i artikeln om gröna lökar i nr 4. Bilden högs t upp p å sidan 3 3 föreställer luft- eller etagelök och bilden längst ner till höger föreställer piplök. Vi vill också poängtera att man inte ska äta någo t som man är osäke r p å vad det är. Ett sätt att veta att de t är ramslök är att den doftar starkt av vitlök. Vi fick ett brev från Ray Bengtsson , som odlar mycket själv och lagar mat seda n 4 0 år tillbaka. Han kom med flera tips och kompletteringar, exempelvis: - AllaltJfcars gröna blast är utmärkta att använda i matlagning. För d e lökar som har en lök under marken är blasten mildare i smaken. Släng ingen grön blast, inte en s från de n vanliga steklöken. Hacka den gärna fint och frys ned och du har »färsk löksmak« hela vintern. -T a tidig piplök s å får du salladslök, lite mildare än gräslök. -Luftlöken är flerårig och kan självså sig. Löken/lökarna i toppen böjer stammen av sin tyngd, hamnar p å marken och börjar gro. Utvecklar även under jord sidolökar som gärna gror. Löken i toppen är mer aromatisk än de underjordiska. - Den kinesiska gräslöken har smak av vitlök. - Många lökars blast ger mer smak om d e fräses i lite fett. Vill man ha mildare smak p å vanlig steklök, lägg den i vatten en liten stund . LUFT-/ETAGELOK PIPLOK Fyra kryddor! Under åren s lopp har jag gjort som min mamma - använt »fyra kryddor« (epiche riche) i köttfärsrätter, med suveränt resultat. Nils-Emil Ahlin ger samma råd. Idag finns inte denn a kryddblandning att köpa. S å vad gör jag ? Hjälp mig och många fler i kryddnöd. Vänligen Christina Petersson S å här svarar Cecilia Lundin p å ICA Provkök: Fyra kryddor bestå r av: 2 delar målen muskot, 2 delar målen vitpeppar, 1 del målen kryddpeppar och 1 del målen kryddnejlika. Lycka till! Lätta drycker i midsommar Systembolaget gör nu en lovvärd satsning på lättdryckssortimentet vars övre alkoholhalt ska pressas ner från tidigare 2,25 volymprocent till högst 0,5 %. Gallring pågår i det gamla sortimentet och från och med september kommer 16 produkter att ingå i basmodulen i det nya alkoholfria sortimentet Några nyheter har redan lanserats och följande fyra har befunnits utmärkta. AV JAN SAMUELSON VITT VIN 2000 Sutter Home Premium White Fré, USA (nr 1941,41 kr/75 cl, 0,15%) - persika och äpple i doft, ren och frisk smak med tropisk frukt och viss liten sötma. Smakrikt matvin. RÖTT VIN Sutter Home Premium Red Fré, USA (nr 1900,41 kr/75 cl, 0,17 %) - skogsbärig doft som påminner om en lättekad shiraz från Australien, lingonfrisk smak med svartvinbärsfrukt och vag fatton. Viss sötma men mycket friskt och vinöst Strålande matvin. FRUKTVIN Peach Pearl, Polen (nr 1949, 27 kr/75 cl) - frisk delikat doft av persika och friskt fruktig smak med en del sötma som gör det bättre lämpat som entré- och dessertdryck än till mat Står som cider i listan, men bör vara fruktvin. APERITI F/BITTER Kinnie, Malta (nr 1998, 9 kr/33 cl) - ljusbrun färg, intressant bitter doft och frisk smak med fin balans mellan sötma och bitterhet av pomerans och örtkryddor. Trevlig aperitif med utmärkt vuxna smaker. Saknade tårtor för laktosallergiker Skriv och fråga, skriv och tyck till: Buffé, Box 6630, 113 84 Stockholm red.buffe@forlaget.ica.se Hej! Blev först glad när jag läste Buffé nr 4/200 2 och kom till »tårtor som passa r alla«. Mitt yngsta barnbarn är laktosallergiker och någon tårta för dem fanns tyvärr inte. Hoppa s p å recept båd e p å tårtor och annat för laktosallergiker i ett se - nare nummer. Gunnel Samuelsson, Norrtälje POSITIVT OM INDIENNUMRET Vi har tidigare publicerat kritiska inlägg till alla nya smaker, bland annat i de t indiska temanumret. Här kommer andra synpunkter. Hej! S å olika man kan tycka om saker och ting. Läste insändarna i nr 4 om indisk mat. Jag är en kvinna p å 72 år, som älskar att läsa reportage om mat från andra länder. Jag blev jätteglad d å jag fick Buffé nr 2 som handlar om Indien. Jag var i Go a i Indien 199 3 och jag tyckte maten var s å god. Hoppa s p å många fler trevliga recep t från jordens alla hörn. Maj-Britt Persson i Degeberga Tack! För era fantastiska matreportage från Indien, med kultur, smak, historiska kryddstarka recep t och lite annorlunda smakupplevelser. Har provat flera av recepten. Barnen älskar maten! Kul att fler får chansen att prova denna kultur. Vi har varit i Indien några gånger, bland annat med barnen. Till Indien finns många vägar - ut finns nog ingen. Hälsningar Bergstens Många fler än Gunnel har hört av sig efter tårtreportage t och påpekat detta . Men det finns faktiskt förslag p å hur man sk a göra två av tårtorna s å att även laktosintoleranta kan ät a dem, men det synte s inte s å tydligt - längst ner i spalten till höger står det. I augustinumret kommer det specialrecep t p å tårtor för laktosintoleranta! www.solasakta.nu Var rädd om huden nu i sommar! Här får du fakta om solkrämer, hudtyper och hur man bäs t skyddar barnen i solen. Man kan också kolla sina födelsemärken genom att jämföra med bilder p å farliga och ofarliga födelsemärken.
Buffé Sida 48