Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Efter larmet Några dagar efter Livsm
edelsverkets uppmärksammade presskonferens om akrylamid har jag stora högar av pressklipp pä mitt skrivbord. Nu har mediebevakningen i stort sett klingat av och de flesta har hunnit skaka av sig oron. Men en och annan småbarnsförälder funderar nog ändå över om barnen riskerar at t ta skada av friterade potatisprodukter. Och för oss i handeln fortsätter arbetet. Vad handlade då larmet om? Forskare vid Stockholms universitet hade upptäckt at t akrylamid kan bildas när stärkelserik/kolhydratrik mat upphettas till höga temperaturer. Akrylamid är ett cancerframkallande ämne . Exempel pä livsmedel där man funnit höga halter av akrylamid ä r potatischips, stekt potatis, friterad potatis, hart bröd och smakakor. Detta är naturligtvis oroande . Samtidigt ska man komma ihåg att det saknas studier som klarlägger om det ger effekter på människor. Och det fanns inga rekommendationer till oss fran myndigheterna att sluta sälja de aktuella varorna. En sak är säker. De gamla vanliga raden om att äta mer frukt, grönsaker, spannmålsprodukter och bröd gäller fortfarande, liksom råden att äta mindre av fet och hardstekt mat. Akrylamid har inte hittats i råa eller kokta livsmedel. UTVECKLA TILLVERKNINGSMETODERNA Även om mänga ansett larmet överdrivet fungerade det som en varningsklocka för oss inom livsmedelsbranschen. Ja, det skakade om rejält. Vi vill förstas at t kunderna ska känna sig trygga med att handla alla sorters varo r hos ICA . Därför har vi just nu en nära dialog med myndigheter, Cancerfonden och andra experter för att får mer fakta i målet. Och vi har kontak t med samtliga leverantörer för att följa upp att de vidtar de åtgärder som går att göra med den kunskap som finns i dag. På sikt är vår förhoppning att förändringar i tillverknings- och tillagningsprocesser kan minska risken för att akrylamid ska bildas i produkter. VARIERA SOMMARMATEN! Vi förknippar matlagning sommartid med at t grilla. I själva verket är det väl matlagningen, och maltiden, utomhus som vi sätter värde på efter en lang, kall vintersäsong. Själv är jag väldigt förtjust i spröda sommargrönsaker som snabbkokas i lättsaltat vatten och blankas av med lite olja eller smör. Och potatisdie r pastasallader. Vackert upplagda kalla rätter tröttna r jag heller aldrig pä. Tidsbrist och slentrian gör att vi alla slarvar ibland. Oavsett i vilken utsträckning vi oroas av cancerlarmet finns det goda skäl att undvika ensidig och fet mat. De nya rönen kan ju till och med bli en sporre för oss i sommar v I att äta mer varierat. Frän ICA: S sida vill vi gärna peka pa hu r mat och motion öka r välbefinnandet. Cenom aren har vi i Buffé velat bidra till matglädje via en mängd recept. Jag hoppa s att de tips som vi lyfter fram hä r ska ge inspiration att variera sommarma - ten bäde inne och ute. Clad sommar! Lisbeth Kohls, Chef Konsument & Kvalitet Professor Nilsson, Cancerfonden: Gamla hälsoråd gäller - Det här är en helt ny kunskap som är mycket intressanL Den kan göra det möjligt att förklara en del av den cancer som antas bero på maten, säger professor Kenneth Nilsson, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. Kunskapen om hur akrylamid bildas i livsmedel är dock ännu mycket begränsad. Det krävs också omfattande studier för att kunna säga hur ämnet påverkar människor; de nya rönen bygger på två långtidsstudier på råttor. - Det är svårt att utifrån studier gjorda på djur säga hur människor reagerar. Det går alltså inte att säga vilken eventuell risk akrylamid i maten verkligen utgör. Inte röka bästa rådet Ett bra sätt att undvika akrylamid är att inte röka, eftersom rökare får i sig Du som har frågor eller vill veta mer Livsmedelsverket 018-17 55 00 (webbadress: slv.se) Cancerfonden 08-677 1000 (webbadress: cancerfonden.se) ICA Kundkontakt 020-8333 33 (e-post: kundkontakt@ica.se) mer akrylamid än icke-rökare. - Våra tidigare allmänna hälsoråd för att minska risken för cancer - inte röka, inte överkonsumera alkohol, sola med måtta, undvika att gå upp i vikt genom att äta rätt sammansatt kost (rik på frukt och grönt, fibrer, och fattig på fett) och att motionera, är i högsta grad aktuella, säger Kenneth Nilsson.
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48