Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45 Fakta: Inom ICAs Konsument & Kvalite
tsavdelning utgör labbet en länk i kedjan av ICAs kvalitets- och miljösäkringssystem. Innan produkterna godkänts av ICA har ett förebyggande arbete ägt rum. Kvalitetssamordnarna sköter kontakten med leverantörer och produktionsanläggningar. De utför regelbundna revisioner, upprättar specifikationer och ser till att ICAs kvalitets-, miljö-, och hälsopolicy efterlevs. ICA Kundkontakt är den direkta länken med kunderna. Förr eller senare testas maten av konsumenterna och Kundkontakt är först att få veta om något är fel. Då går ICAs kvalitetskontroll igång. Prover tas, leverantören kontaktas för åtgärder och uppföljning. Vid större matlarm har ICA en stor krisberedskap som bygger på utvärdering, snabbt handlande och riktad information. ICAS EGNA VAROR Den här röda pilen kommer du att se här och där i våra hyllor från och med nu. Pilen har vi satt upp för att du enkelt ska hitta ICAs egna varor. Du har cirka 600 olika att välja bland, allt från olivoljor till fryspåsar, och sortimentet växer hela tiden. Överallt där du ser den röda pilen vet du att här rör det sig om en vara med minst samma kvalitet som märkesledaren och som passerat ICAs hårda smakoch kvalitetstester med högsta betyg. Samtliga varor kommer från godkända tillverkare. Vi kallar de här varorna kort och gott för »ICA«. Namnet får bäras av de produkter som lever upp till våra höga krav på smak, innehåll och kvalitet. Kvalitetslabbet: Håller koll på ICAs produkter Kvalitetslaboratoriet ser till att ICAs egna märkesvaror håller vad de lovar. Här görs stickprovskontroller på samtliga produkter. Då kollas allt från hållbarhet till att antalet morotsbitar i en påse stämmer med innehållsförteckningen. Ulla Ricchiuto på ICAs kvalitetslabb är i full färd med att räkna ingredienser och fördelningen i en påse ICAs thaiwok. Det är ett riktigt pillgöra när hon delar upp de finskurna grönsakerna i små högar på en bricka. Resultatet ska överensstämma med vad som står angivet på förpackningen. Hur ofta diffar det? -Väldigt sällan. Leverantörerna sköter sig. De är insatta i ICAs policy. Alla produkter är dokumenterade i en databas med produktspecifikationer. Specifikationerna, som är ICAs »avtal« med leverantörerna, talar om produktens beskaffenhet och är labbets arbetsunderlag vid nödvändiga kvalitetskontroller. ICAs kvalitetslabb startade 1 995 . Idag har labbet tre anställda och kontrollverksamheten omfattas av olika tester, som bakteriologiska, kemiska, sensoriska (provsmakning) och tekniskt-fysikaliska. De egna märkesvarorna är ICA, Skona, Rimi och Euro-shopper, och de jämförs med jämna mellanrum med andra märkesvaror på marknaden. -Vi tittar på produkterna med konsumenternas ögon. Hur innehållsförteckning och näringsvärden på förpackningen stämmer med innehållet. Märkningen av produkterna är viktig inte minst för allergiker. Det görs också kontrollmätningar på kyl- och frysvaror och att kylkedjan håller, säger Ulla Ricchiuto. Alla sammansatta produkter, som thaiwoken, räknas, fördelas och mäts. Även förpackningar synas i sömmarna. Till exempel får inte olackade burkar fälla ut tenn. Tennhalten kontrolleras också i alla konserver vid ny skörd och vid »bäst före«. Nya smakriktningar De sensoriska testerna utförs med en panel av ICAanställda som kallas in till provsmakning. Testerna är varierande beroende på om man vill utveckla en produkt eller om man vill kontrollera kvaliteten eller smaken. ICA Provkök genomför också konsumenttester. Nyligen testades 22 olika fabrikat av mandarinkonserver och jämförelser gjordes med ICAs egna varumärken mot marknadsledarna. - Det är bra att veta hur ICA-produkterna ligger till och att man snabbt kan fånga upp smakförändringar eller andra kvalitetsavvikelser. - Kunden ska känna sig trygg och veta att ICA tar ansvar för sina produkter. Vi arbetar enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och i nära samarbete med våra leverantörer, som dessutom har en hög egenkontroll, säger Ulla Ricchiuto på ICAs kvalitetslabb. Birdie Dahlberg ICA PESTO Pesto är en relativt ny produkt på den svenska marknaden som med fördel används som smakförhöjare till kokt pasta eller i potatismos. Pesto passar också som krydda till soppor och fiskrätter eller som alternativ till dressing i sallader. Pesto smakar även gott som pålägg på smörgås eller kex. Ingredienserna kan variera och ändå kallas pesto. ICA Pesto innehåller bl a färsk basilika, olivolja, solrosolja, cashewnötter, pinjenötskärnor, parmesanost och vitlök.
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48