Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Sill kräva icke bäsk Snapsvalet följ
eV c\en klassiska tumregeln: milt till milt och starkt till starkt. Med andra ord passar milt kryddade snapsarV>Va till mild mat och svagt kryddade sillsorter. Till mer smakstarka anrättningar krävs följaktligen vassare snapskryddningar. Ett trevligt sätt att botanisera bland snapssmaker är at t bjuda pa ett snapspaket med miniflaskor. Ett sådant är Rcimcrsholms Svenska nubba r (nr 180, 10 flaskor å 50 ml, 195 kr) som består av tio olika brännvinssorter. Hä r följer en liten guide till vilka maträtter dessa passar och vilka sillsorter som de höjer till skyarna eller sänker. Till exempel tar bäskens särpräglade smak lätt loven av den goda sillen. Bäska droppar Kryddad med malört, pomerans - knopp, kardbenedikt, kanel och angelikarot. Olämplig till sill, men perfekt till pytt och Janssons . Passa r också bra till stark och fet mat. Serveras gärna mellan rätterna. Porsbrännvin Kryddad med pors som handplockas i Dalarna. Go d till kräftor, surströmming och till starkt och rökt p å smörgås - bordet. Fungerar även bra till d e välkryddade köken, till exempel till curry. Passa r till vitlökssill, löksill, senapssill och matjessill. Gammal Norrlands akvavit Kryddad med kummin, anis, fänkål och avrundad med sherry. Go d till de t smakstarka p å smörgåsbordet , som revbensspjäll, rökt kött och lax. Passa r till d e flesta sillsorter, särskilt vitlöks- och senapssill. Hallands fläder Kryddad med fläderblom, kanelblom, kummin och enbär. God till kräftor, ljust kött och milda grönsaker som sparris. Kan med fördel avnjutas »on the rocks«. Passa r till praktiskt tage t alla sillsorter, allra godas t till dill-, hovmästar- och brännvinssill. 5 gg Herrgårds aquavit Kryddad med kummin, fänkål, koriander och spetsa d med skotsk whisky. Passa r bäst till klara sillinläggningar. God till färskrökt lax och löjrom. Med en skvätt vatten i passa r den till jordnötterna. m mm Läckö slottsaquavit Kryddad med dillfrö, kummin, fänkål, koriander och avrundad med sherry. God till det mest a på smörgås - bordet samt rätter kryddade med tex pepparrot, vitlök och basilika. Bra till fisk, skaldjur och sitter bra till löjromstoast. Passa r till alla sillsorter. -4 Skåne akvavit Kryddad med kummin, anis och fänkål (mildare än O P Anderson) . God till det mesta, gärna lite mildare klassiker på smörgåsbor - det som skinka, sylta, gravad lax, men också kräftor. Är ocks å bra till asiatisk mat, framförallt sushi. Passa r till alla sillsorter. O P Anderson aquavit Kryddad med kummin, ani s och fänkål. En storsäljare som nyligen 100-års jubilerade. God till revbensspjäll, lagrad ost, rökt lax och grillat kött. Pas - sa r till kryddstarkare sill, exempelvis löksill. Läckö Ölands brännvin Kryddad med timjan, rosmarin och mynta. God till vitlöks- och örtkryddad mat, grillat kött, fårost sam t fisk och skaldjur med mycket smak. Passa r till vitlökssill. Källa: Vin 6~ Sprit AB Tallbergs festbrännvin Kryddad med nypon, ingefära och pomerans . God till gravad lax, köttbullar, grillad kyckling och Janssons. Passa r extra bra till senapssill och löksill. • BRÄNNVINSHISTORIA 1400-talet: Tyska köpmän lanserar brännvinet i Sverige. Framställs genom destillering av vin och används som läkemedel och vid kruttillverkning. 1522: De äldsta tryckta recepten på kryddat brännvin. 1600-talet: Säd börjar användas som råvara i stället för det dyrbara vinet. 1700-talet: Grevinnan Eva de la Gardie gör försök med potatisbrännvin, vilket slår igenom under 1800-talet 1869: Brännvinskungen L O Smith startar sin spritfabrik på Reimersholme i Stockholm. 1891: O P Anderson aquavit lanseras med klassisk akvavitkryddning med kummin, anis och fänkål. 2002: Ett 50-tal olika sorter kryddat brännvin finns på Systembolaget ALLSANGSTIPS! Och så var det det där med falsksången... Alla behöver väl inte ta åt sig, men visst är det vanligt att såväl melodier som texter glöms bort. För att slippa detta i år rekommenderas en titt på ica.se, där bjuds det på Skål- och bordsvisor - både nya och gamla. LJUMMEN SNAPS GODAST Servera inte snapsen för kall, uppmanar Jonas Odland, produktutvecklare på Vin & Sprit AB. Han tycker att kryddat brännvin bör serveras rumstempererat eller lägst kylskåpskall. Är den kallare känner man inte smaken. Inga buteljer i frysen alltså! Däremot kan man lägga glasen i frysen för att få dem immiga. - Den överdrivna kylningen har sin historiska förklaring dels i att brännvinet på grund av dåliga destillationsteknik smakade illa förr i tiden, dels att is på 1800-talet var en lyxvara som signalerade välstånd, berättar Jonas Odland som möjligen kan övertalas att dricka iskallt brännvin, men då ska det vara okryddat
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48