Buffé 1
Buffé SOMMAR Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
DESTINATION Åbo DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser
och rikta blicken mot grannlandets äldsta stad. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker den finska matkulturen – hemma i ditt eget kök. Vid den finska skärgården ligger den gastronomiskt nyfikna staden Åbo. Här anordnar man en festival till färskpotatisens ära och bakar en delikat blåbärspaj. Dessutom finns det flera ambitiösa restauranger som förvaltar det finländska matarvet. SALUHALLEN Åbos saluhall byggdes 1896 och är idag en marknadsplats och lunchrestaurang. I ena halvan finns restauranger och i den andra kan man köpa fisk, ost och bröd – som de typiska rågkakorna och den lokala skärgårdslimpan. Signaturbakverk BLÅBÄRSPAJ En blandning mellan paj och cheesecake, där skalet fylls med gräddfil, socker och blåbär vilket gör pajen krämig och sötsyrlig. RUNEBERGSTÅRTA En cylinderformad mandelbakelse med rom eller punsch och sylt på toppen. Äts i hela Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. KORVAPUUSTI Betyder ”örfilar” men är namnet på de finska kanelbullarna. FÄRSKPOTATIS Recept på en variant av finsk blåbärspaj hittar du på buffe.se KUSTSTADEN ÅBO GRUNDADES redan på 1200-talet och är Finlands äldsta stad. Men även om staden är gammal finns det en modern krogscen med restauranger som serverar traditionella rätter i ny och ofta nynordisk form. På krogarna hittar man råvaror som fisk, lamm, vilt, lokala ostar, säsongsgrönsaker, svamp och bär och på bagerierna kan man köpa både grovt rågbröd och den lokala specialiteten skärgårdslimpa. Kakolabacken ligger sydväst om centrum och på toppen låg det tidigare ett fängelse. Numera rymmer de renoverade lokalerna bland annat en restaurang som lagar sin mat över öppen eld, ett mikrobryggeri, ett bageri och ett kafferosteri. Finland är fortfarande det land i världen där man dricker mest kaffe per person och år. Man har även ett gott öga till strömmingen och varje höst anordnas en strömmingsmarknad längs floden Aura som flyter genom staden. 11 BUFFÉ #06–07/2021 I Åbo älskar man färskpotatis så mycket att den har fått en egen festival! Syftet är att lyfta fram de finska sorterna och visa att färskpotatis är en unik gastronomisk specialitet. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Knappt 200 000 invånare. MATLAGNINGSMUSIK: Rock. I Åbo anordnas rockfestivalen Ruisrock och man har även en rockakademi för ungdomar som vill bli rockmusiker. TYPISKA RÅVAROR: Färskpotatis, fisk, bär och rågbröd. Första upplagan av Marthas kokbok (Fontana Media) av Runa Melander gavs ut 1929 under titeln Hemhushållningens grunder och är ett standardverk i många finlandssvenska hushåll. Den 28:e upplagan kom för bara några år sedan och innehåller mängder av husmanskost med recept på allt från kärnmjölkslimpor till strömmingsflundror med stuvad spenat. Laga som restaurangen! Kaskis är en liten och ofta fullsatt hörnkrog med stora glasrutor ut mot gatan. Här går maten i nordisk anda och baseras på lokala råvaror, som presenteras på finurliga och oväntade vis. Fiskcirkeln är en signaturrätt som varit med från start i olika utföranden. Den består av säsongens fisk, arrangerad i en ring tillsammans med varierande tillbehör. PROVA HEMMA Lägg bitar av sockersaltad sik eller röding i en cirkel tillsammans med kokt färskpotatis, sparris och inlagda granskott. Servera med en sås på gräddfil, grädde och dillolja som rörs i sist för en marmorerad effekt. KOKBOK
Buffé EN MENY FÖR MIDSOMMAR Följ med på ett magisk
t midsommarfirande och komponera din egen drömmeny.
Buffé FÖR VARMA SOMMARDAGAR Säsongens godaste sval
ka stavas frozen yoghurt! Hitta ditt nya favoritrecept h
Buffé TOMATLYCKA! Vi bjuder på recepten och kunska
pen som gör dig till ett riktigt tomatproffs.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SÅ SMAKAR GREKLAND Packa väskorna, det är da
gs för en smakr esa till Grekland tillsammans med kocken
Buffé ICAs EGNA SIDOR Produkterna som förgyller so
mmarfi kat, allt om solskydd, nyheter i ICA-hyllan och e
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör bjuder på d
et ljuvligaste av fika: hemgjorda munkar fyllda med hall