Buffé 1
Buffé SOMMAR Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé EN MENY FÖR MIDSOMMAR Följ med på ett magisk
t midsommarfirande och komponera din egen drömmeny.
Buffé FÖR VARMA SOMMARDAGAR Säsongens godaste sval
ka stavas frozen yoghurt! Hitta ditt nya favoritrecept h
Buffé TOMATLYCKA! Vi bjuder på recepten och kunska
pen som gör dig till ett riktigt tomatproffs.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SÅ SMAKAR GREKLAND Packa väskorna, det är da
gs för en smakr esa till Grekland tillsammans med kocken
GREKISKT MOUSSAKA – AUBERGINEGRATÄNG 6–8 PERSONER
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 800 g aubergine 1 kg fast potatis ½ tsk torkad oregano ½ tsk torkad rosmarin ½ tsk torkad timjan 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 500 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs 2 msk tomatpuré 5 mortlade kryddpepparkorn ½ tsk malen kanel 1 lagerblad 1 dl rött vin 1 förp krossade tomater 390 g 1 buljongtärning 2 msk hackad persilja olivolja, matolja salt, svartpeppar Mornaysås 75 g smör 1 dl vetemjöl 1 liter mjölk 100 g riven Gruyère eller parmesan 3 äggulor 2 krm riven muskotnöt GÖR SÅ HÄR 1. Skär auberginen längsmed i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över 1 ½ tsk salt och blanda och lägg i ett durkslag 30–40 minuter. Recept på bouyiourdi – gratinerad fetaost hittar du på föregående uppslag. 2. Mornaysås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa till en slät sås. Låt koka upp och ta från värmen. Rör ner ost och äggulor. Krydda med 1 tsk salt och muskot. TIPS! Servera gärna din grekiska måltid med hemgjord tzatziki, recept hittar du på buffe.se 41 BUFFÉ #06–07/2021 3. Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och stek dem gyllene i matolja och olivolja i omgångar. Lägg potatisen i en ugnsform ca 30 x 40 cm och krydda med ½ tsk salt, oregano, rosmarin och timjan. Skölj auberginen och torka torr. Stek skivorna gyllene på båda sidor i matolja och olivolja i omgångar. Lägg hälften av skivorna på potatisen. 4. Sätt ugnen på 200 °C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk olja med färsen tills det får lite färg. Tillsätt tomatpuré, kryddpeppar, kanel, lagerblad, vin, krossade tomater och buljongtärning. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner persiljan och 2 dl av mornaysåsen. Häll köttfärssåsen i formen över grönsakerna. Toppa med resten av aubergineskivorna. Häll resten av mornaysåsen över. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter tills det får fin färg. Låt gärna stå ca 30 minuter före servering.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Produkterna som förgyller so
mmarfi kat, allt om solskydd, nyheter i ICA-hyllan och e
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör bjuder på d
et ljuvligaste av fika: hemgjorda munkar fyllda med hall