Buffé 1
Buffé SOMMAR Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
TREND Sylta & safta BOKTIPS Sommar på flaska! HÅL
LER DU MED om att hemgjord saft är barnsligt gott? Och kanske har du en blomstrande rabatt i trädgården eller bärbuskar och fruktträd som dignar av mogen skörd? Då är boken Safthushållning av Petter Bergström ett måste i kokbokshyllan! Med sitt pedagogiska upplägg ger den både inspiration, recept, tekniker och kunskap – allt som krävs för att göra dig till ett riktigt saftproffs helt enkelt. ”Gör så mycket saft som möjligt och frys in. Sen är det bara att plocka fram när som helst. Fläder året runt, ja tack!” – Matinspiratören @petite.foods på Instagram om flädersaft. Smakrika blad SVARTVINBÄRSSAFT HAR DU säkert druckit många gånger. Men har du provat saft gjord på svartvinbärsblad? De klorofylliga bladen på busken är aromatiska och smakrika och ger en blommig saft som blir en utmärkt törstsläckare för varma sommardagar. 2,5 liter svartvinbärsbladssaft: Skölj 2 liter svartvinbärsblad noga och lägg i en bunke. Häll över 2 ½ liter kokande vatten. Rör ner 1 msk citronsyra. Låt stå övertäckt i rumsvärme 1 dygn. Sila bort bladen. Tillsätt 2–3 dl strösocker och rör tills det löses upp. Blanda saften med mineralvatten eller vanligt vatten, is och citronskivor. LÄSKANDE HEMKOKT SAFT och egengjord sylt på bär från trädgården. Sällan har det varit så populärt att ta tillvara säsongens blommor, frukter och bär! Buffé undersöker trenden med syltning och saftning. TRE FRÅGOR MY FELDT Konditor och kokboksförfattare Vilka tendenser kan man se inom syltning och saftning just nu? – Blommor har blivit mer utbrett, de har en fantastisk parfym som är perfekta i saft men även som smaksättning i sylt! Det är lätt att man känner att vårens blommor som syren, sommarens ros och kaprifol blommar över så fort att man knappt hinner njuta av dem, då är det perfekt att göra en sats saft och korka upp senare för att återuppleva dem. Har du något tips på en spännande råvara för sylt eller saft? – Rosenblad är otroligt, både att göra saft på och att mixa ner i exempelvis jordgubbssylt eller hallonsylt. Den gifter sig med mycket! Sedan tycker jag att fler borde upptäcka maskrosen som ingrediens, den smakar som honung. Nässla är också gott att göra saft på. Tips för den som vill safta och sylta? – Ofta kanske man inte hinner ta tillvara sina bär precis när de mognar, då är det bara att frysa in dem och använda senare på hösten! Missa inte tävlingen om Mys bok Rullrån och tankebrus på sidan 47. 8 BUFFÉ #06–07/2021 Foto Linda Lomelino
Buffé EN MENY FÖR MIDSOMMAR Följ med på ett magisk
t midsommarfirande och komponera din egen drömmeny.
Buffé FÖR VARMA SOMMARDAGAR Säsongens godaste sval
ka stavas frozen yoghurt! Hitta ditt nya favoritrecept h
Buffé TOMATLYCKA! Vi bjuder på recepten och kunska
pen som gör dig till ett riktigt tomatproffs.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SÅ SMAKAR GREKLAND Packa väskorna, det är da
gs för en smakr esa till Grekland tillsammans med kocken
Buffé ICAs EGNA SIDOR Produkterna som förgyller so
mmarfi kat, allt om solskydd, nyheter i ICA-hyllan och e
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör bjuder på d
et ljuvligaste av fika: hemgjorda munkar fyllda med hall