Buffé 1
Buffé SOMMAR Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé EN MENY FÖR MIDSOMMAR Följ med på ett magisk
t midsommarfirande och komponera din egen drömmeny.
Buffé FÖR VARMA SOMMARDAGAR Säsongens godaste sval
ka stavas frozen yoghurt! Hitta ditt nya favoritrecept h
Buffé TOMATLYCKA! Vi bjuder på recepten och kunska
pen som gör dig till ett riktigt tomatproffs.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SÅ SMAKAR GREKLAND Packa väskorna, det är da
gs för en smakr esa till Grekland tillsammans med kocken GREKISKT Grekland Så smakar Följ med på en smakresa till Grekland bland karga klippor, turkost vatten, olivträd och citroner. Kocken Georgios Tsogarlidis bjuder in till en grekisk afton som förflyttar sinnena till varmare breddgrader. TEXT JOSEFINE NYBERG RECEPT GEORGIOS TSOGARLIDIS STYLING LINDA BERLIN FOTO ROLAND PERSSON Recept på kolokithakia tiganita – friterad zucchini hittar du på nästa uppslag. TROTS ATT GREKLAND är ett välkänt resmål för svenskarna är den grekiska matkulturen inte lika utforskad och kunskapen sträcker sig ofta inte längre än till tzatziki och grekisk sallad. Men det grekiska köket har mycket mer att erbjuda med smaker influerade av havet, mellanöstern och de råvaror som växer runt husknuten. GEORGIOS TSOGARLIDIS HAR jobbat som kock i bland annat Danmark, Schweiz och Spanien innan han för en tid sedan slog sig ner i Helsingborg i södra Sverige. Men med rötter i Grekland utforskar han ofta sitt arv i matlagningen, vars enkla men balanserade smaker väcker starka minnen hos Georgios. – Min pappa var en patriotisk grek som lagade mycket grekisk mat under min uppväxt. Maten är alltid väldigt enkel och det blir aldrig konstlat. Recepten är sällan avancerade och man låter råvaran stå i fokus. Tittar man på grekiska recept är det ofta samma smaker som återkommer, som en röd tråd genom matkulturen som får allting att smaka så väl. 37 BUFFÉ #06–07/2021 OLIV- OCH CITRONTRÄD växer och frodas i det grekiska klimatet, pistagenötter odlas lokalt på öarna och vild oregano grönskar. Närproducerade råvaror har en stor plats i det grekiska köket där skörden speglas i matkulturen och återfinns i många traditionella rätter. – Min farbror hade persikoodling när jag växte upp och min faster hade getter på gården. Maten man åt kom från husknuten och var man än är i Grekland känns allting närodlat, berättar Georgios. Att citronen är en trotjänare i det grekiska köket och en favorit hos Georgios inte bara hörs på rösten när han pratar – det syns även tydligt i recepten. Många grekiska maträtter serveras med en citronklyfta som pressas över maten för extra syra och friskhet. För Buffé har Georgios tagit fram recept på maträtter inspirerade av barndomen och somrarna i pappans hemland. Det bjuds på traditionell moussaka, grillade lammracks och gratinerad fetaost. – Grekerna håller hårt i sin matkultur och är väldigt stolta över den. Det är traditionella recept som man kan hitta från norr till söder. /
Buffé ICAs EGNA SIDOR Produkterna som förgyller so
mmarfi kat, allt om solskydd, nyheter i ICA-hyllan och e
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör bjuder på d
et ljuvligaste av fika: hemgjorda munkar fyllda med hall