Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38 ÅSASMAT URBAN ORZOLEK redaktör: Ås
a Frisk, asa.frisk@ kollega.se Lär dig grodda. Det är kul och groddarna är sprängfyllda med protein, mineral och vitaminer. Från vänster Alfalfagroddar, böngroddar (från mungbönor) och solrosskott. Små energibomber Närodlat är ett ord som ligger rätt i tiden. Mer nära än att grodda hemma på diskbänken går nästan inte. Det är ett roligt och enkelt sätt att få färska grönsaker på bordet. Man kan grodda frön, bönor, ärtor, grönsaker, säd och örter. De är goda att ha i sallader, på smörgåsen eller i en gryta. Det fi nns speciella groddburkar att köpa men det går alldeles utmärkt att använda en gammal syltburk av större modell och ett fi nmaskigt nät typ myggnät och gummisnodd. Mungbönor och alfalfafrön är säkra kort för ny- Skalare som piggar upp. Från Krabat. börjaren. Mungbönor använder jag i köttfärsrätter, som smörgåspålägg eller i stället för sallad. Så här groddar du alfalfafrön: Ta några matskedar alfalfafrön och skölj dem. Lägg dem i en burk och häll på vatten. Låt fröna ligga i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj fröna noga. Lägg en silduk eller en bit myggnät som lock med hjälp av gummisnodden. Låt fröna rinna av medan burken är upp och ned. Under tre dagar håller du fröna övertäckta med hjälp av kökshandduk. De groddar bäst i mörker. Varje morgon och kväll sköljer du av dem och låter vattnet rinna av. Efter tre till fem dagar är groddningen färdig. Ställ dem gärna i ljus några timmar innan du äter dem så att klorofyll kan bildas. Alfalfa frön ökar rejält i volym så grodda inte för många samtidigt. När groddarna är färdiga förvaras de i kylskåp. De klarar sig upp till en vecka men glöm inte att skölja dem ibland. Glasburkar, från Granit. JÖRGEN RENHORN Gissa bönan! Jag använder den i köttfärsrätter. Det är en bra böna för groddnybörjare. Maila svaret till tavling@ kollega.se senast 9 april. Du kan vinna burkar och salladsbestick. Salladsbestick, från Krabat. 38 KOLLEGA 2-10 ÅSASMAT URBAN ORZOLEK redaktör: Åsa Frisk, asa.frisk@ kollega.se Lär dig grodda. Det är kul och groddarna är sprängfyllda med protein, mineral och vitaminer. Från vänster Alfalfagroddar, böngroddar (från mungbönor) och solrosskott. Små energibomber Närodlat är ett ord som ligger rätt i tiden. Mer nära än att grodda hemma på diskbänken går nästan inte. Det är ett roligt och enkelt sätt att få färska grönsaker på bordet. Man kan grodda frön, bönor, ärtor, grönsaker, säd och örter. De är goda att ha i sallader, på smörgåsen eller i en gryta. Det fi nns speciella groddburkar att köpa men det går alldeles utmärkt att använda en gammal syltburk av större modell och ett fi nmaskigt nät typ myggnät och gummisnodd. Mungbönor och alfalfafrön är säkra kort för ny- Skalare som piggar upp. Från Krabat. börjaren. Mungbönor använder jag i köttfärsrätter, som smörgåspålägg eller i stället för sallad. Så här groddar du alfalfafrön: Ta några matskedar alfalfafrön och skölj dem. Lägg dem i en burk och häll på vatten. Låt fröna ligga i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj fröna noga. Lägg en silduk eller en bit myggnät som lock med hjälp av gummisnodden. Låt fröna rinna av medan burken är upp och ned. Under tre dagar håller du fröna övertäckta med hjälp av kökshandduk. De groddar bäst i mörker. Varje morgon och kväll sköljer du av dem och låter vattnet rinna av. Efter tre till fem dagar är groddningen färdig. Ställ dem gärna i ljus några timmar innan du äter dem så att klorofyll kan bildas. Alfalfa frön ökar rejält i volym så grodda inte för många samtidigt. När groddarna är färdiga förvaras de i kylskåp. De klarar sig upp till en vecka men glöm inte att skölja dem ibland. Glasburkar, från Granit. JÖRGEN RENHORN Gissa bönan! Jag använder den i köttfärsrätter. Det är en bra böna för groddnybörjare. Maila svaret till tavling@ kollega.se senast 9 april. Du kan vinna burkar och salladsbestick. Salladsbestick, från Krabat. 38 KOLLEGA 2-10
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68