Mer Smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx GLASSTÅRTA M
ED RABARBER TID: 45 MIN UGN: 175° Glasstårta med rabarberkompott, lättvispad grädde och mandelbottnar. Så gott! 8–10 PORTIONER BOTTNAR k 4 ägg k 2 dl strösocker 3 dl + 2 msk mandelmjöl k 1 dl potatismjöl ½ tsk salt ½ tsk bakpulver k 50 g smält smör k 1 tsk hel kardemumma, mortlad KOMPOTT 3 dl skivad rabarber (fryst går bra) k ½ liter jordgubbar (frysta går bra) k 1 dl strösocker 1 msk vatten k 1 krm äkta vaniljpulver TILL SERVERING k 4 pkt vaniljglass à 500 ml k 4 dl vispgrädde, lättvispad ev jordgubbar till garnering 1 rabarberstjälk, tunt hyvlad på längden GÖR SÅ HÄR 1. Bottnar: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda 3 dl mandelmjöl med potatismjöl, salt och bakpulver. Rör i blandningen i äggsmeten och rör sist i smöret till en jämn smet. Häll på plåt med bakplåtspapper, strö över kardemumma och grädda mitt i ugnen ca 12 min. 2. Strö ut 2 msk mandelmjöl på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på det, dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna helt. Skär i tre delar (varje del ska vara lika stor som två rektangulära glasspaket à 500 ml). 3. Kompott: Koka ihop rabarber, jordgubbar, strösocker och vatten tills rabarbern är helt mjuk, ca 10 min. Vänd ner vaniljpulver och låt svalna. 4. Lägg en botten på ett serveringsfat, lägg på två paket glass. Fortsätt med en botten, hälften av kompotten och två paket glass. Avsluta med en botten, resten av kompotten och toppa med lättvispad grädde, ev jordgubbar och hyvlad rabarberstjälk. mer smak nr 3 2023 JESSICA FREJ: Matkreatör där enkelt, snabbt och gott är den röda tråden. DITT FÖRHÅLLANDE TILL GLASS? ”Jag har en lång kärleksfull relation som aldrig har upphört. Glass är alltid rätt! Jag är otroligt svag för sorbet om den kombineras med lättvispad grädde. Typ en svartvinbär- eller citronsorbet med maräng och lättvispad grädde.” Man kan byta apelsinjuicen mot 1 dl cointreau om bara vuxna ska äta. L P N CITRUSGLASS TID: 10 MIN + 8 TIMMAR I FRYS Den godaste glassen gör du själv! Lime och apelsinjuice ger den en härlig citrussmak. Du behöver ingen glassmaskin för att lyckas. CA 1,2 L GLASS k 6 dl grädde k 3 dl florsocker k 1 ½ dl limejuice (färdig eller ca 6 lime) k 1 dl koncentrerad apelsinjuice glasstrutar k ev digestivekex som strössel GÖR SÅ HÄR 1. Blanda grädde, florsocker, limejuice och apelsinjuice i en skål och vispa med elvisp tills det är krämigt som lättvispad grädde. Häll i en avlång brödform, ca 1,3 liter, och ställ i frysen ca 8 timmar. 2. Skopa upp och servera i strut. Toppa ev med krossade digestivekex. 27 TT Ä L T SOM E Ä T