Mer Smak 1
Ät med gott bröd! GREKISK SALLAD MED FRITERAD FET
AOST TID: 30 MIN Den friterade fetaosten är hela grejen här. 4 PORTIONER k 2 rödlökar k 8–12 tomater, gärna olika färger k 1 ½ gurka k 1 grön paprika salt k 2 fetaostar (ca 300 g) k 1 dl vetemjöl k 1 ägg 2 dl panko-ströbröd eller sesamfrön (eller hälften av varje) k neutral olja k 100 g svarta oliver VINÄGRETT k 4 msk olivolja k 2 msk rödvinsvinäger k 1 vitlöksklyfta, finhackad 1 tsk dijonsenap k 1 tsk torkad oregano salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skiva löken tunt. Skär tomat, gurka och paprika i bitar. Strö över salt. 2. Vinägrett: Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar. 3. Torka av fetaosten. Vänd den i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i panko. Stek eller fritera osten frasig i rikligt med olja. 4. Blanda lök, tomater, gurka, paprika och oliver med vinägretten. Lägg upp på ett stort fat och toppa med fetaosten och ev mer rödlök. ASIATISK NIÇOISE TID: 30 MIN + TID FÖR PICKLADE ÄGG Sååå god. Klassisk men ändå nyskapande och kul. 4 PORTIONER k 600 g potatis 300 g haricots verts 400 g tonfisk i olja eller vatten k 70 g salladsmix, t ex säsongsmix k 1 dl svarta oliver 1 dl rostad lök k ½ kruka gräslök, hackad salt SOJAPICKLADE ÄGG k 4–8 ägg (behövs 4 men onödigt att bara pickla 4) 5 dl vatten k 2 dl japansk soja 1 dl mirin alt ½ dl strösocker och ½ dl risvinäger Äggen som blir över Tips! håller upp till en vecka i kylskåp. mer smak nr 3 2023 VINÄGRETT k 2 schalottenlökar, hackade k 1 vitlöksklyfta, hackad k 1 dl olivolja k 1 ½ msk rödvinsvinäger 2 tsk fisksås k ½ tsk chiliflakes ½ tsk salt k grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sojapicklade ägg: Koka äggen 6–7 min, lägg i kallt vatten och skala när de svalnat. Blanda vatten, soja och mirin. Lägg äggen i lagen och låt marinera i minst 1 timme eller helst i 3 dygn så de blir riktigt bruna och fina. 2. Koka potatisen i saltat vatten, lägg i haricots verts de sista 2 min. Låt svalna. (Lägg gärna haricots verts i isbad direkt efter kokningen så blir de krispiga.) 3. Vinägrett: Blanda lök, vitlök, olivolja, vinäger, fisksås, chiliflakes och salt. Smaka av med svartpeppar. 4. Dela 4 ägg. Häll av vätskan från tonfisken. Lägg potatis, bönor, tonfisk och sallad på ett stort fat. Ringla över vinägretten och toppa med ägg, oliver, rostad lök och gräslök. 59