Mer Smak 1
matcha mat & dryck Eleganta snittar Man kan välja
att enbart servera smarriga snittar på sin tillställning. Eller så serverar man några av snittarna i väntan på varmrätt. du bestämmer! RECEP T: ULRIK A BRYDL ING FOTO & S T Y L I NG: E VA H I LDÉN U lrika Brydling, som är kock i Coops Provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du väljer dryck till maten. Här bjuds på supergoda snittar i olika smakriktningar med drycker som klarar allt! Nu startar en underbar tid med många anledningar att fira tillsammans. Och för att även den som bjuder ska kunna njuta vill vi ha det lättsamt. Då är bufféformen en bra lösning. Både vad gäller mat och faktiskt även vad gäller dryck. Någon vill dricka rött till snittar och buffé – perfekt. Någon annan föredrar bubbel. Inga problem. Det enda du ska tänka på är att välja viner som har balans i sig själva. De röda vi har valt är både smakrika och generöst fruktiga, men de är inga kärva kraftpaket som kräver massor av salt och fett för att få ner tanninerna. De går alldeles utmärkt att servera både till grillrätter, tagliata eller ett plockfat med många smaker. Det mousserande passar både som aperitif, till snittarna, eller att dricka till en större buffé. Det vita är torrt och fruktigt och funkar på samma sätt. Dessutom ligger alla vinerna i ett mycket prisvärt spann vilket är bra när man har bjudit många och vill kunna vara generös. Väljer du box, häll upp i karaff – det ser trevligt ut. Och såklart: alkoholfria alternativ är självklara på en buffé i dag. Som sagt ... Håll det lättsamt och njut av att ses, nu när vi äntligen har tinat fram! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak. MELONSNITTAR MED SKINKA 16 STYCKEN k ½ cantaloupemelon k 150 g färskost 2 tsk sambal oelek, chiliolja eller srirachasås k 1 tsk honung s alt och grovmalen svartpeppar k 8 skivor parmaskinka, serrano, prosciutto GÖR SÅ HÄR 1. Skär melonen i 16 kuber och lägg ut på ett fat. 2. Blanda färskost, sambal oelek och honung. Smaka av med salt och peppar. Toppa varje melon med färskost. Halvera skinkskivorna och lägg en skiva på varje melon. 32 OSTSNITTAR 12 STYCKEN k 3 skivor rågbröd 100 g Västerbottensost k 2 msk flytande honung k 1 citron, finrivet skal k grovmalen svartpeppar, gärna Tellicherry k 12 basilikablad GÖR SÅ HÄR 1. Rosta eller stek bröden lätt. Dela varje bröd i fyra delar och lägg ut på ett fat. Dela osten i 12 bitar och lägg på bröden. 2. Ringla honungen över osten. Riv över citronskal, strö över svartpeppar och toppa med basilika. BÖNKRÄM I RÅGKRUSTADER 20 STYCKEN k 1 gul lök, hackad k 1 msk olivolja 1 dl portvin k 1 tsk timjan k ½ tsk rosmarin k 230 g kokta kidneybönor, sköljda salt och svartpeppar 20 rågkrustader k ev färsk rosmarin eller timjan GÖR SÅ HÄR 1. Stek löken mjuk i olja några minuter på medelvärme. Tillsätt portvin, timjan och rosmarin. Koka ihop ca 3 min. Mixa lökblandningen och bönor med stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. 2. Lägg rågkrustaderna på ett fat och fyll med bönkrämen. Toppa med ört. GURKSNITTAR MED LAX & PEPPARROT 10 STYCKEN k ½–1 gurka k 150 g färskost k 1 tsk dijonsenap k 100 g kallrökt lax, grova bitar k 2 msk riven färsk pepparrot ½ ask smörgåskrasse GÖR SÅ HÄR 1. Skär gurkan i skivor, 1–2 cm tjocka. 2. Blanda färskost och senap. Lägg ut gurkskivorna på ett fat. Toppa med färskost, lite lax, pepparrot och krasse. mer smak nr 3 2023