Mer Smak 1
MEDLEMSSIDORNA / Maj I butikens kök tar Karin And
ersson Jedholt vara på svinnet och trollar fram nya rätter. Coop Varberg anställde kock för att minska svinnet ”Det känns fantastiskt att rädda mat” Sedan i september har Coop Varberg minskat matsvinnet avsevärt. En anställd kock med 25 års erfarenhet från krogbranschen är en starkt bidragande orsak. NÄR KARIN ANDERSSON JEDHOLT började jobba på restaurang som 18-åring axlade hon snabbt rollen som ”svinn-polis”. – En vän brukar påminna om hur jag tjatade på dem att inte slänga gummibanden runt koriandern med matavfallet, säger hon. Drivet att använda – i stället för att slänga – har följt henne genom karriären; såväl när hon drev egen restaurang i Brasilien som när hon jobbade på välrenommerade krogar i Göteborg. Och till lunchrestaurangen i Varberg, dit flyttlasset gick för fem år sedan. – Jag kom i kontakt med en person som drev restaurang och vi slog våra påsar ihop kring matsvinnet. Han kände Coop Varbergs 52 vd och vi började hämta svinn i butik för att se om det gick att förädla och laga mat av det. Samarbetet med Coop fördjupades och diskussioner om huruvida matsvinnet kunde tas om hand i butiken i stället tog vid. – Så sedan september driver vi ett projekt där jag jobbar för Coop, säger Karin Andersson Jedholt. I FÖRSTA HAND tas svinnet om hand i butikens egna tillagningskök. Butiken gör krutonger på utgången toast, ströbröd av baguetter och plockar kyckling som inte sålts för att i stället sälja den som salladsingrediens. Kunderna kan även köpa påsar med gårdagens bröd, liksom påsar med uttjänt men fullt användbar frukt och grönt. – Avdelningarna har hyllor på lagret där personal kan ställa varor de inte kan sälja, så får jag fatta beslut om det kan användas, säger Karin Andersson Jedholt. Sussi Öhrwall, hållbarhets- och kvalitetssamordnare på Coop Varberg, är nöjd med resultatet. Under de första fem månaderna såldes exempelvis närmare 11 000 kilo frukt och grönt-påsar. Kostnadsbesparingen för att inte köra iväg slängd mat är väsentlig. – Vi kan minska transporterna av biokompost med minst tre gånger per år, bara det sparar 9 000 kronor. Sedan tillkommer en besparing i viktminskning av avfall som är cirka 85 öre per kilo. Så vinsten är både ekonomisk och miljömässig, säger Sussi Öhrwall. Slutsatserna är desamma från andra butiker i landet med liknande satsningar – via eget kök och anställda kockar går det att göra skillnad. Att det dessutom ger mycket tillbaka kan Karin Andersson Jedholt intyga: – Jag ångrar inte att jag pausat restauranglivet, att rädda mat känns fantastiskt. ❤ Text: Henrik Ekblom Ystén Foto: Hidvi Group mer smak nr 3 2023