Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen – Att l
ägga ihop en macka är inte En macka är också en måltid Daniel Lindeberg är konditorn som vill lära oss att bygga lunchmackor. Efter åren på tvåstjärniga krogen Frantzén Lindeberg och andra exklusiva ställen i city ville Daniel Lindeberg komma hem till sin ”by”, förorten Orminge utanför Stockholm. Där ville han förverkliga sin dröm om det franska bageriet; skapa ett vattenhål för vardagsglädje. Han älskar bullar och annat sött, men Daniel brinner också för goda mackor. rocket science, men det finns ändå några trick som är bra att känna till. Till exempel att ingredienserna fördelas jämnt över mackan. Idén är ju att man gärna ska få alla smaker i varje tugga. Man ska helt enkelt tänka lite som en pizzabagare som fördelar ingredienserna över pizzan. Han pratar också om ”byggtekniska detaljer”, som att man ska lägga på majonnäs eller såser på både brödets underdel och lock. Sedan lägger han lök och andra små eller finskurna ingredienser i locket där de fastnar och gör mackan mindre kladdig att äta. – Tokyo är den macka jag är mest känd för. Den leker med de smaker vi svenskar förknippar med sushi – som soja, wasabi och gari. MÅNADENS DRINK: Fläder & gurkbål En kanna på 2 liter/6 glas ★ 1 ½ gurka, 1 delad och ½ skivad ★ 3 dl outspädd fläderblomssaft Tips! För starkare bål tillsätt mer vin eller lite vodka. ★ Is ★ 4 myntakvistar ★ 5 dl vitt vin/ alkoholfritt vin ★ 6 dl sodavatten GÖR SÅ HÄR 1. Mixa delad gurka och flädersaft i en kannmixer eller med stavmixer till helt slät. 2. Häll det mixade i en kanna, fyll på med is, lägg i mynta och skivad gurka och fyll på med vitt vin och soda. LAXMACKA TOKYO Daniel bakar sitt eget flatbread till den här mackan – vi gör en snabbvariant. 4 MACKOR k 4 bagels, havrefrallor eller hamburgerbröd/pitabröd k 12 huvudsalladsblad k 8 skivor kallrökt lax k 2 msk japansk soja k 2 avokador, skivade 4 msk gari (inlagd ingefära) k 16 gurkskivor k 2 salladslökar, skivade k 1 msk rostade sesamfrön salt och nymald svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Wasabimajo: Blanda majonnäs med wasabi. 2. Dela bröden, bred på wasabimajo på under- och överdelens snittyta, Lägg sallad och lax på underdelen, pensla laxen med soja. 3. Lägg på avokado, gari, gurka, salladslök och sesamfrön. Salta och peppra och tryck på locket. Bra grejer att ha hemma för att kunna göra en riktigt god macka: exempelvis mortadella, färsk chili, kimchi, den koreanska chilipastan gochujang, parmesan, rostad lök och förstås flingsalt. TID: 15 MIN Alla goda sushismaker, men ihoplagda i en macka. WASABIMAJO k 2 ½ dl majonnäs 1 ½ – 2 msk wasabi mer smak nr 3 2023 57 F O T O : T I N A A X E L S S O N CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO : LENNART WEIBULL FOTO: EVA HILDÉN