Mer Smak 1
SPARRISRISOTTO MED PARMESAN TID: 1 TIMME Krämig r
isotto med parmesan och vårprimören sparris, en riktig delikatess. Bjud på den här eleganta rätten och gör middagsgästerna imponerade! 5 PORTIONER 12 dl vatten k 2 grönsaksbuljongtärningar k 4 msk smör k 4 schalottenlökar, finhackade k 5 dl risottoris, t ex avorioris 4 dl vitt vin k 250 g grön sparris k 250 g vit sparris k 150 g parmesan, riven + garnering k ½ tsk nymalen svartpeppar salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Smält hälften av smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt lök och ris, fräs några minuter utan att det tar färg. Tillsätt lite vin och lite buljong. Låt småkoka utan lock under omrörning ca 25 min. Tillsätt mer vätska allteftersom det kokar in. 2. Ansa sparrisen. Koka al dente i lättsaltat vatten; 1–2 min för grön sparris och 6–7 min för vit. Dela sparrisen i bitar. 3. Rör ner resterande smör, det mesta av parmesanen och sparrisstjälkar i risotton. Smaka av med peppar och salt. Garnera med parmesan. En sådan här smörgåstårta blir genast bordets höjdpunkt. SPARRIS ÄR EN AV FÖRSOMMARENS ALLRA FINASTE PRIMÖRER! SMÖRGÅSTÅRTA MED LAX & RÄKOR TID: 40 MIN Lika vacker som god! Perfekt på försommarens olika mingel. 8 PORTIONER k 12 toastbrödskivor k 6 skivor kavring k 200 g naturell färskost k 1 dl vispgrädde k 2 msk majonnäs k 250 g grön sparris, ansad k ½ knippe rädisor med blast k 70 g parmaskinka k 75 g röd rom k dill, ärtskott Kärt barn har många ... Sparris har många smakkompisar, allt från rostade nötter till parmesan och citron. På coop.se finns flera goda rätter med sparris, till exempel sparris med brynt smör och nötter, mer smak nr 3 2023 sparrispasta med parmesan, sparrissallad med potatis och ägg, citronpasta med sparris, och räksallad med ägg, primörer och pepparrotsdressing. LAXRÖRA k 3 msk riven färsk pepparrot k ½ citron, pressad saft k 300 g naturell färskost k 300 g varmrökt lax ÄGGRÖRA k ½ dl finhackad purjolök k 1 dl majonnäs k 4 ägg, hårdkokta, hackade RÄKRÖRA k 2 msk finhackad purjolök k 200 g skalade räkor k 1 dl majonnäs k 1 dl finhackad dill GÖR SÅ HÄR 1. Blanda ingredienserna till rörorna. 2. Skär bort kanterna så tunt det går på bröden så att de får raka kanter. Lägg ut fyra toastbröd i en kvadrat på ett serveringsfat. Bred på ett jämnt lager av laxröran. Lägg på ett lager kavring. Täck med räkröran. 3. Lägg ett lager toastbröd på och bred på äggröran. Toppa med de sista brödskivorna. (Hit går bra att förbereda dagen innan.) 4. Vispa ihop färskost, grädde och majonnäs. Täck tårtan. 5. Dela sparrisen på längden och fördela runt tårtans kanter. Fyll mellanrummen med delade rädisor, gärna med blasten kvar. 6. Garnera toppen av tårtan med parmaskinka, rom, dill och ärtskott. 39 FOTO: WOLFGANG KLEINSCHMIDT e FOTO: PELLE BERGSTRÖM b l Ä t s m e d f ö e d r s l m o d n e , r ä l e r e l o s m l i t ö h t r l l i i r g a l l . t