Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Het sommar För de flesta är sommaren
synonymt med den aptitretande doften från grillen. Het mat och en chilistark grillsås är en oslagbar kombo en varm sommarkväll. TEXT JESSICA JOHANSSON FOTO PEPE NILSSON N Håll värmen Visst smakar maten ännu bättre utomhus? Men ett problem är att den kallnar fort. Ett tips är att ställa in ugnssäkra tallrikar i ugnen en stund innan ni ska äta. Ta ut tallrikarna precis innan ni sätter er till bords – men glöm inte grytvanten så du inte bränner fingrarna. Jordgubbsfest Passa på att frossa i jordgubbar nu när de är som rödast och sötast. Testa en jordgubbssalsa med pepparkorn som ger en spännande smakbrytning. Skär 1/2 liter jordgubbar och 1/2 gurka i mindre bitar. Stöt 1 tsk rosé- och 1 tsk grönpepparkorn grovt i en mortel. Blanda jordgubbar och gurka med 1/2 dl finskuren gräslök i en skål. Tillsätt pepparblandningen samt 2 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Låt stå kallt ca 1 timme före servering. »Underskatta inte lite billigare kött när du grillar. En fläskkarré som penslas med en blandning av krossad vitlök, chili och färsk rosmarin eller timjan är bland det godaste man kan grilla. Överlag smakar faktiskt kött som tar lite längre tid att grilla bättre.« Fredrik Fundström, kökschef Restaurang Grill, Stockholm. ta in e b OVÄNTAT BESÖK Sommar är lika med spontanitet. Får du oväntat besök och har lite kött hemma kan denna heta sista-minuten-sås bli räddaren i nöden. Blanda 2 dl chilisås, 2 msk vinäger, 1 msk honung och 1 tsk salt. Smaksätt såsen med den krydda du gillar eller har hemma. Testa t ex 1 riven vitlöksklyfta, 1 tsk chiliflakes eller 1 tsk spiskummin. TA DET LUGNT, TA EN KORV Våga vänta på den rätta grillglöden. Lägger du på köttet för tidigt blir det ofta både torrt, bränt och tråkigt. Har det redan börjat kurra i gästernas magar så grilla en god och smakrik korv och servera som aptitretare i ett färskt och frasigt bröd. ar de rv fä er du på ta både edan n ar så grilla v och ser kt ch fras Veggovalet Marmorerat kött Grilltips: En bit kött med mycket insprängt fett, tex entrecôte, är ett säkert kort att lägga på grillen. Låt fettkappan sitta kvar under grillningen. Skär bort den före servering eller direkt på tallriken. Fettet är en smak-bärare i sig och gör köttet saftigt vid tillagning. Glöm inte bort gäster som varken äter kött, fisk eller fågel. Trevliga grillgrönsaker är färsk sparris, zucchini eller paprika. Testa också att linda in knipplök, gul eller röd lök i folie och baka direkt i glöden. På så vis blir den underbart söt och saftig i smaken. Håll gallret rent Diska aldrig grillgallret, det bränns in för varje grillning och blir på så vis bara bättre. Gör i stället rent det med en mässings- eller stålborste. Inbränd smuts släpper lättare om gallret borstas medan det fortfarande är varmt. Ska du grilla fisk och skaldjur, gnid in gallret med lite citron, så bränns ev bakterier bort på ett kick över grillglöden. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 BUFF É 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64