Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41 Lättlagat i båten VINKOKTA FÄNKÅLSMU
SSLOR Servera musslorna som de är med ett gott bröd. Tillsätt lite grädde och vips har du en jättegod musselsoppa! FÖR 4 PERSONER ca 1 kg blåmusslor 2 vitlöksklyftor 1 morot 1/2 fänkål 2 dl torrt vitt vin 2 dl vatten ev 2 dl vispgrädde smör eller olja salt GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj och borsta musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Likaså trasiga musslor. Klipp bort ev »skägg«. 2.Skala och finhacka vitlöken. Skala och hacka moroten. Ansa och hacka fänkålen. Fräs vitlök och grönsaker i 1 msk smör eller olja i en stor kastrull tills de mjuknar utan att få färg. 3.Häll i vin, vatten och 1/2 tsk salt. Låt koka upp. 4.Lägg i musslorna. Sätt på ett lock och koka upp igen. Skaka kastrullen och låt koka ca 5 minuter. Kasta de musslor som inte har öppnat sig. 5.Ät musslorna direkt ur kastrullen eller servera rätten som en soppa. Ta i så fall upp musslorna med hålslev. Häll i grädden och låt koka upp. Fördela soppan i skålar och lägg i musslorna. Servera ett gott bröd till. MATVETESALLAD MED APRIKOSER OCH GETOST Jättegod matig sallad! Färdigkokt matvete finns att köpa på burk, om man inte har med sig torrvara och kokar själv. FÖR 4 PERSONER 1 burk matvete (400 g) 1 påse rucola (70 g) 1 burk inlagda aprikoser (400 g) 100 g getost av chèvretyp 1 påse valnötter (ca 50 g) olivolja, gärna med citronsmak flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Lägg rucolan på ett fat. Låt matvetet rinna av och fördela över rucolan. Låt aprikoserna rinna av och skär i klyftor. 2.Fördela aprikoser, smulad getost och lätt krossade valnötter över. Ringla över 1 msk olja. Toppa med lite flingsalt och peppar. BRÖD I STEKPANNA Blanda alla torra ingredienser i en påse och ta med, så har du snabbt ett härligt, nybakat bröd till frukost, lunch eller middag GER 12 SMÅ BRÖD 4 dl dinkel- eller vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 5 msk blandade frön, t ex psyllium-, linoch sesamfrön 3 tsk bakpulver 1 tsk salt 3 tsk brödkryddor ca 2 dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt vila övertäckt ca 20 minuter. 2.Tryck ut till platta bröd med händerna, ca 1/2 cm tjocka och 7–8 cm i diameter. 3.Baka/stek bröden i en torr stekpanna under lock, ca 5 minuter på varje sida. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64