Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35 Mästare på det enkla Matjournalisten
Berit Paulsson har gjort recept till Buffé ända sedan starten för 15 år sedan. Många av dem har blivit klassiker. Har du någon gång gjort silltårta eller kött i skivor med smakrik sås ringlad över? Eller marängbakelser fyllda med frukt? Då är det förmodligen Berit Paulsson du ska tacka för receptet. TEXT ANNA GIDGÅRD RECEPT BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON Berit Paulssons karriär började på Jordbrukets provkök, som det hette, där hon lagade upp mat till fotograferingar och hittade på recept. När hon fi ck barn bestämde hon sig för att frilansa i stället, och det har hon gjort sedan dess. Oſt a tillsammans med sin man, fotografen Lars Paulsson. Och oſt a för Buff é. När man bläddrar i gamla tidningar så känns just Berits recept fortfarande aktuella. På Buff éredaktionen ligger det sista exemplaret av nr 3 2004 i en särskild plastmapp. Ett klassiskt festnummer som förtvivlade läsare fortfarande ringer om. Än är det hunden som ätit upp tidningen, än är det grannen som »lånat« den. Och de ovärderliga recepten som de ringer om är just Berits festmenyer som var med där. Vad är hemligheten? Kanske är det att hon utgår från sig själv när hon skriver recepten. Om hon har fest hemma vill hon kunna förbereda allt i förväg. Kött i skivor som hon ringlar en sås över vid servering är en sådan sak. Eller marängbakelser som är förberedda och får en topping av frukt vid servering. Ingredienserna ska vara lätta att få tag på i butiken, och rätterna ska kännas lyxiga utan att vara för dyra. »Förenkla. Det är min grej!« säger Berit själv. Det fi nns några recept som verkligen är Berits uppfi nningar. Ett är »biff i sås«. Det skapade hon för många år sedan, men hon kan ibland höra folk prata om det, och det är fortfarande mycket uppskattat. Man steker lövbiff i strimlor, klickar i fransk senap och grädde och låter puttra. Typiskt Berit! Ett recept som kan beskrivas med en mening. En annan är »silltårta«, som har fått många eſt erföljare och varianter (vilket Berit bara tycker är kul). Hon hade varit i Marocko på en pressresa och där blivit bjuden på något slags färskost på krispig botten. På fl yget hem satt hon och funderade på vad det kunde bli av det. Hemma i Sverige hade vi precis anammat cheesecake-trenden, så Berit gjorde en salt cheesecake med en botten av smulad kavring, färskost med hackad matjessill och sedan gräslök på toppen. Resten är historia. Oſt a kan man se om det är Berit som har gjort receptet, eſt ersom det är så få ingredienser och en ganska kort beredningstext. Hon skalar bort och skalar bort men lyckas alltid behålla kärnan. Det skulle vara så lätt att halka dit och göra långa krångliga recept med trendiga ingredienser, bara för att visa att man kan. Men Berit låter sig inte lockas, utan står för sin stil. Omtänksamt mot alla oss som lagar hennes recept. Och nu är den här sommaren också räddad! (Se sidan 27) PORTRÄTTET Namn: Berit Paulsson Familj: Maken Lars Paulsson och dottern Maria, 26 år Aktuell: Har gjort »sommarkokboken« i detta nummer av Buffé, med allt du behöver för sommaren; omeletter, müsli, desserter, sallader… Samt bidragit med några av sina »klassiker«. Berits sommarmåsten: Skorpor i burk, omelett eller andra äggrätter och sill… Det visste du inte om Berit: Berit arbetar också som samtalsterapeut och hälsocoach. Hon är utbildad gruppterapeut och coach i psykosyntes. Favoriträtt: Stekt lamm med mycket grönsaker, vitlök och örter. Hobby: Läsa, måla och odla i trädgården. Favoritingrediens: Yoghurt. Favoritkrydda: Rosmarin. Ska göra i sommar: Äta och umgås med vänner i trädgården på Österlen. Gå på loppis, lyssna på jazz under stjärnorna och spela lite boule och golf. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 35 15 år med Berit
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64