Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Glas, kopp & kanna Kaka med dopp Pac
ka fikakorgen med kaffe och hembakta kakor och åk till havet för ett dopp – i dubbel bemärkelse. En svalkande lemonad och ett kryddigt iste passar också bra på utflykten. Njut av en kopp kaffe och en »chokladdröm« i bersån. Sätt ugnen på 150°C. Rör ihop 100 g rumsvarmt smör med 3 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt 1 dl neutral olja lite i taget. Blanda 1 tsk hjorthornssalt med 1 dl vetemjöl. Rör ner det i degen. Arbeta in ytterligare 3 dl vetemjöl. Rulla ca 50 små jämna bollar av degen. Lägg dem glest på en bak– pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Smält 100 g mörk blockchoklad över vattenbad eller i mikron. Doppa varje kaka i chokladen eller pensla på den. Låt stelna. Tips! Byt ut 1 1/2 dl av vetemjölet mot skräd mjöl – rostad havre som malts till havremjöl. Svalkande iste Släck törsten en varm sommardag med ett friskt iste. Använd gärna ett ekologiskt yogite med lime- och myntasmak. Lägg 2 tepåsar i 1 liter hett vatten. Blanda ner 1 1/2 dl rör-/råsocker och 3 msk färskpressad, silad limejuice. Låt teet dra i minst 30 minuter. Ställ kallt. Tillsätt 1 dl myntablad och isbitar strax före servering. Ställ gärna en kanelstång i varje glas så får teet lite extra smak. »Den senaste trenden är bryggkaffe gjort på en ursprungsböna – perfekt att ta med sig i en rejäl termos till stranden. Testa t ex ett kenyanskt kaffe med smak av plommon och svarta vinbär. Fyll en annan termos med varm mjölk, men inte varmare än 65°C, för då börjar den smaka välling.« Christoffer Levak, master barista, SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Rosa i glaset I stället för is Sommaren bjuder på ett härligt utbud av frukt och bär. Frys in extra fina hallon eller ta ut kulor av honungs- eller galiamelon med ett kuljärn. Använd som isbitar i saftglaset eller i drinken. Förvara i plastburk med tättsittande lock. Rosévin har blivit omåttligt populärt som aperitif på sommaren. För den som föredrar ett mer exklusivt men ändå lättdrucket rosévin rekommenderar rosévinsexperten Blaise de la Croix franska 2009 Le Caprice de Clémentines (beställningsvara nr 72580, 139 kr) med smak av persika. Läs mer om rosévin och nyheter på www.rosewinetasting.com. Dags för lemonad En frisk och syrlig citronlemonad som får dig att minnas oändliga sommarlov. Koka upp 1 1/2 dl socker med 1 liter vatten tills sockret har löst sig. Låt svalna. Skär bort skalet på 1 citron (se till att inte få med något vitt kött, det kan smaka beskt). Blanda ner citronskalet och färskpressad, silad juice av 4 citroner. Låt lemonaden stå och dra kallt några timmar i en karaff. Tillsätt is, citronmeliss och citronskivor strax före servering. 3 SOMMARVINER VITT OCH FRUKTIGT: 2008 Thomson Estate Semillon, Australien (nr 94164, 89 kr) Ett torrt, aningen eldigt vin med inslag av gula plommon, bivax, melon och grapefruktskal. Serveras till fisk- och skaldjursrätter. RÖTT OCH RÖKIGT: 2009 SAAM Cape Blend, Sydafrika (nr 94175, 69 kr) Ett vin med mycket fruktig, aningen rökig smak med inslag av fat, mörka bär, lakrits och vanilj. Passar till grillat lamm och nötkött. EKOLOGISKT ROSÉ: 2009 Domaine de la Sauveuse, Frankrike (nr 94280, 95 kr) Friskt, smakrikt och krydd igt rosévin med mineraltoner från Provence. Utmärkt till en getostsallad eller fisk- och kycklingrätter. Tips! Du som föredrar alkoholfritt i glaset, prova spanska Natureo (nr 1912, 49 kr) som har en torr, druvig, lätt parfymerad smak med inslag av fläder och äpple. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64