Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 Midsommar Midsommarbuffén är framduka
d! Linneduken kommer från Växbo Lin, som drivs av Hanna och Jacob Bruce. De drömde länge om att ta över linfabriken, strax utanför byn. Nu förvaltar de ett historiskt arv samtidigt som de vill göra textilier för vår tid. F 8 För en gångs skull är vädret perfekt. Vinden är stilla, himlen klarblå och luften varm. Den gamla röda kvarnen strålar ikapp med solen. En liten fl icka smyckar sig med en blomsterkrans. Stången är färdigklädd. Borden dukas med en generös linneduk från Växbo Lin. Inne i köket lägger krögaren och kocken Pär Johansson upp sillarna på fat medan gästerna svalkar sig med en somrig hallondrink. – Jag älskar att fi ra midsommar i vår unika miljö, med musik, dans, fi sk- damm och mat, berättar Pär, som kommer från hälsingebyn Sunnäs. En skadad rygg satte punkt för karriären som tennisproff s. Så i stället för tennisgymnasium blev det restaurangskola i Söderhamn för Pär. Studierna fortsatte på Restauranghögskolan i Grythyttan innan kunskaperna fi nslipades i Stockholm och runt om i världen. För några år sedan återvände Pär till sin hembygd, mötte kärleken, köpte hus och fi ck barn. Han drömde om att öppna egen krog, och en dag kom telefonsamtalet som förändrade allt. Ägaren till Växbo Kvarn ville prata framtidsplaner med Pär, kunde han tänka sig en lunch? – Mina förväntningar var lågt ställda. Men när jag och min fru Helena kom ner för backen här och såg kvarndammen, den gamla mjölnarbostaden, kvarnen och platsens skönhet, ja, då fi ck jag rysningar. Vilken potential! Kvarnen stod klar 1869 och var i funktion ända fram till 1985. Hit kom traktens bönder med sin säd för att få den mald. Kvarnen, med sin orörda inredning, och Trolldalen, där man kan följa den traditionella linberedningen, hade utvecklats till ett av Hälsinglands största resmål. En lunch och ett handslag senare var Pär ny krögare på etablissemanget, och i maj 2008 öppnade Växbo Krog så som det ser ut idag. Verksamheten har sedan dess utökats med ett stenugnsbageri, som Pärs fru Helena driver. – Att få driva krog i Hälsingland och satsa på ett modernt svenskt kök med lokala råvaror, det är otroligt spännande, säger Pär. På midsommarbuff én fi nns bland annat ost från Britta i Brinkens och Jarseost, färskpotatis från Jan Norling i Växbo, färsk sparris från Helsingesparris och svagdricka från Helsinge ångbryggeri i Söderhamn. – Midsommar för mig är mat som smakar mycket. Buff én ska vara färggrann och gärna bjuda på något annorlunda också, fortsätter Pär. Bland sillarna retar den asiatiska sillen smak- lökarna med ingefära, vitlök, chili och koriander. Strömmingen är fylld med husets senap, spetsad med svensk whisky. Eſt er dansen är det dags för tårtan, en vacker symfoni i färska bär. Framåt kvällen är det mysigt att slå sig ner till bords inne i mjölnarbostaden. Långbakad högrev sitter riktigt fi nt. Som avrundning njuter gästerna av en läskande champagnegranité. Enkelt men sofi stikerat. Glad midsommar! BUFFÉ 6 –7 • 2 010 Årets midsommarvärd, Pär Johansson, med sin fru Helena. KALL GRÖNSAKSSOPPA En soppa som väcker aptiten. Extra skön smakbrytning blir det med balsamvinäger. GER CA 1 LITER 1 färskpotatis med skal 1 vitlöksklyfta 1 rödlök 1 morot 1/4 gurka (ca 100 g) 1/4 zucchini (ca 125 g) 2 tomater 1/2 selleristjälk 2 msk tomatpuré 1 dl blandade färska örter (t ex basilika, dill, persilja) 2 msk flytande honung 4 skivor tunt skuret vitt bröd ca 50 g ost 1 msk balsamvinäger smör salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skrubba potatisen. Skala vitlök, lök, morot, gurka och zucchini. Skär alla grönsaker i grova bitar. Koka alla grönsaker, utom gurka och selleri, med tomatpuré i 5 dl vatten tills de är helt mjuka, 20–25 minuter. 2.Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Låt svalna. 3.Mixa i gurkan och sellerin med de färska örterna. Krydda med 1 tsk salt, 1 krm peppar och flytande honung. Ställ kallt fram till servering. 4.Skär brödet i 10–12 bitar. Stek dem i 2 msk smör. 5.Bre på lite örtolja (se tips), lägg på lite hyvlad ost och droppa på balsamvinäger. Servera brödbitarna till den kalla soppan. Garnera gärna med färska örter på toppen.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64