Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 BERITS GER 8–10 BITAR 200 g kavring
75 g smör FYLLNING 1 burk matjessill (ca 200 g) 3 gelatinblad 1 rödlök 1 burk kesella (10 %) 3 dl gräddfil 1 msk sillspad 1 dl finskuren gräslök svartpeppar favoritmeny Tre av Berits mest uppskattade recept har satts samman till en härlig sommarmeny. Salt, sött och syrligt – och allt är garanterat lättlagat … RECEPT BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON SILLTÅRTA Superenkel och jättegod! Matjessill i Berits tappning. GÖR SÅ HÄR: 1.Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda med smulorna. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med blandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter. 2.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet. 3.Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och 1/2 tsk peppar. 4.Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök. UGNSSTEKT BIFF MED KAPRISDRESSING Det skivade köttet med smakrik sås är lika gott att servera varmt som kallt. FÖR 4 PERSONER 500–600 g utskuren biff i bit 1 msk dijonsenap 1/2 dl olivolja 1/2 dl vatten 2 msk finskuren gräslök 2 msk kapris salt, vitpeppar FÖR ALLA? Silltårta. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet. Använd matfett, färskost, och gräddfil fri från laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt kesella och gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme. Fri från ägg, men kontrollera brödet. Ugnsstekt biff med kaprisdressing. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Små maränggrottor. Fri från gluten. Fri från laktos och mjölkprotein om lämplig glass serveras till. Innehåller ägg. GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. 2.Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. 3.Ställ in i ugnen och tillaga tills innertemperaturen är 60°C. Ta ut och låt vila ca 15 minuter. 4.Lägg senapen i en skål och vispa i oljan, lite i taget. Vispa i vatten, gräslök och kapris. 5.Skär upp köttet i 1/2 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat. Skeda över såsen. Servera köttet direkt eller låt det kallna. Kokt färskpotatis och lättkokta grönsaker är gott till. JORDGUBBAR I MARÄNGGROTTOR Baka marängerna dagen före och förvara dem torrt. MARÄNGBAKELSER »Maränggrottor har jag gjort i många varianter genom åren. Jag tycker om ägg i alla former, och som dessert är Pavlova ett säkert kort. Att kombinera marängen med portionsservering känns lite extra festligt, och det bästa är att man kan förbereda dem fram till serveringstillfället när man bara garnerar med frukt eller vad det nu är man ska fylla dem med.« FÖR 8 PERSONER 2 äggvitor 1 1/2 dl socker 1/2 tsk bakpulver 1 liter jordgubbar salt SÅS 2 nektariner 3 passionsfrukter 1 msk florsocker GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 250°C. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa i socker, bakpulver och 1/2 krm salt. 2.Klicka ut smeten i engångsmazarinformar. Gör en fördjupning i mitten med en tesked. 3.Sätt in marängerna i mitten av ugnen. Stäng genast av ugnen. Låt marängen stå i ugnen minst 3 1/2 timme, gärna över natten. 4.Skålla, skala och kärna ur nektarinerna. Mixa fruktköttet till puré med stavmixer eller i matberedare. 5.Halvera passionsfrukten och skrapa ner kärnor och juice i purén. Smaksätt med florsocker. 6.Skiva jordgubbarna. Fyll marängerna med bär och sås. Servera gärna med glass till. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64