Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49 K Kvällssolen värmer grässlänten uta
nför den vitputsade villan vid sjön Red Lake i Florida. Den spanska mossan som hänger i de kala träden nere vid strandkanten fl addrar lätt i vinden. Längst ut på den rödmålade bryggan står en blond kvinna och fi xar det sista med kvällens enkla buff é. Och det är inte vilken kvinna som helst. Världsettan »Miss 59« har 89 segrar på sitt samvete, tio majors, en beryktad match mot killarna och en plats för evigt i golfens Hall of Fame. Men just i kväll är hon bara värdinna. En roll som hon känner sig väldigt tillfreds med. – Mat har alltid varit ett sätt för mig att koppla av från tävlandet. Men jag har verkligen saknat att kunna bjuda hem vänner. Var jag någon gång hemma hann jag bara gå igenom posten och tvätta. Det fanns sällan tid att umgås. Eſt er femton år i världstoppen kände Annika Sörenstam sig mätt på framgång. Det räckte nu. Det fanns annat hon hellre ville göra. – Jag stod på utslaget här på min hemmabana och kände plötsligt ingen lust längre. Det var en helt ny känsla för mig. Jag har alltid älskat golfen. Men Mike och jag hade förlovat oss, jag ville planera ett bröllop och skaff a familj. Jag hade nått så långt jag kunde på min nivå och uppfyllt alla mina mål. Jag bestämde mig där och då för att lägga av. EFTER ETT NOGA PLANERAT avskedsår lade hon klubborna på hyllan. Nu fanns det tid för ett strålande januaribröllop, och snart kom lilla Ava. – Jag kände inga småbarn och visste knappt hur man höll i dem. Nu njuter jag av varenda sekund med henne. Folk brukar fråga vilket som är störst – att vinna en major eller få barn. Jag kan bara svara att det inte går att jämföra. Annika har gjort en spenatsallad med getost och lägger upp tunna skivor grillad kycklingfi lé på ett fat. En enkel smårätt i hennes stil. – Jag gillar lätt och fräsch mat. Hellre fi sk, frukt och grönsaker än kött. Det är sällan man ser mig lägga en stor biff på grillen. Som välkomstdrink serverar hon en bål med ananas. – Den hade vi på min »baby shower«. Den traditionen fi nns ju inte i Sverige, men det var väldigt kul. Alla mina tjejkompisar kom över för att fi ra att vi skulle få en bebis, och tillsammans hjälptes vi åt att laga all mat. De suveräna små pizzabitarna med ädelost, valnötter och druvor är också en favorit. Annika är tacksam över utbudet av råvaror i Florida. Det är lätt att få tag i färska ingredienser och fi na grönsaker. – Och frukten smakar ju fantastiskt. Att som svensk kunna gå ut i trädgården och plocka sin frukostgrape direkt från trädet är härligt. Snart börjar gästerna trilla in. – HÄR I AMERIKA ÄR DET inte så vanligt att man bjuder hem folk. Man går oſt ast ut och äter på restaurang tillsammans i stället. Men jag är en riktig hemmaräv, jag trivs bäst i mitt eget kök och jag gillar att bjuda hem familj och vänner. Trogna gäster är Gunilla och Tom, Annikas föräldrar, som bor halva året i Florida – på lagom middagsavstånd. – Om Annika vet att jag lagat lasagne, då kommer hon sättandes inom en kvart. Hon tycker att min lasagne är världens bästa, men hon är ingen dum kock själv heller, säger Gunilla Sörenstam. – Självklart är jag en stolt mamma. Först såg jag bara en otroligt professionell golfspelare som jag beundrade. När jag sedan kom på att det var min egen dotter, då fi ck jag gåshud… Hela familjen Sörenstam är enormt sportintresserad, och alla spelar golf. Annika och hennes syster Charlotta fi ck tidigt följa med på banan. Även om de helst låtsasred på golfvagnen och mest längtade eſt er glassen vid nionde hålet. Mat och golf har med andra ord alltid legat Annika varmt om hjärtat. Redan som liten hängde hon helst i köket. Hon ville alltid hjälpa till och gick från enklare sysslor till att lära sig baka och laga mat på riktigt. – JAG ÄLSKAR ATT LÄSA RECEPT, men jag följer dem sällan slaviskt. Jag går mer på känsla. Det är ganska olikt mig egentligen, eſt ersom jag är så noggrann med allt annat. Maken Mike McGee är en tacksam försökskanin. Han vet att hustrun har en förmåga att trolla när det gäller att väcka liv i vad som råkar fi nnas i kylskåpet för dagen. – Hon lyckas alltid hitta på något gott. Jag tycker nästan att hon är bäst på pastarätter, men hon gör också en grym hamburgare med karamelliserad lök. Och underbara pannkakor! Till kvällens smårätter serveras Annikas eget vin. Hon har skapat det tillsammans med en vinodlare i Kalifornien som delar hennes intresse för golf, mat och vin. – UNDER ALLA MINA RESOR har jag haſt chansen att få prova fantastiska viner, men jag har ju aldrig kunnat dricka dem. Nu har jag upptäckt vilken extra dimension maten faktiskt får med rätt vin till. Jag blev sugen på att göra mitt eget, och vi kom fram till det här. Det är väldigt spännande med vin. Och gott. Annars ägnar hon mycket av sin tid åt den egna golfskolan Annika Academy, som ligger en dryg halvtimmes bilfärd från hemmet utanför Orlando. Där kan man till och med få chansen att gå nio hål med den enda kvinnan i världen som spelat en runda på under 60 slag. – Men utöver det spelar jag nästan inte alls längre. Det blir mest för att hålla mig i form. Har jag en stund över är det inte direkt så att jag sticker iväg och slår en hink bollar. Jag har slagit de hinkar jag ska. Medan solen sänker sig över trädtopparna på andra sidan sjön töms faten på det färgsprakande buff ébordet. Kvällen färgas djupt orange till vännernas småsurrande. Mike och Annika hinner med både en skål och en kram i skymningen – innan Ava vaknar till och vill vara med på festen. »Mat och sport har mer gemensamt än man kan tro. Det för människor samman, man utmanar sig själv till att bli bättre och man har roligt medan man lär sig. Det blir som ett sätt att umgås. Jag trivs med det.« BUFFÉ 6 –7 • 2 010 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64