Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Nyskördat Nu är det dags att skörda
trädgårdslandets grödor. Frossa i kryddörter, ätliga blommor, frukt, bär och grönsaker. FLOWER POWER Äta blommor? Ja visst går det! Indiankrasse, ringblommor och vissa violer går att äta och blir till vackra dekorationer på tallriken. Solrosen har också många ätliga delar. Solrosskotten, de späda skotten som spirar från solrosfröna, är med sin peppriga smak goda i sallader eller på en macka. Solrosens frön kan rostas till en müsli eller mixas ner i en pesto. Blomknopparna blir delikata när de smör kokas och saltas lite lätt. »Citronverbena är en ljuvlig ört med oemotståndlig doft. Bottna sockerkaksformen med bladen och sommarkakan får ett vackert mönster och lätt citrussmak. Bladen kan även blandas i sommardrinken eller jordgubbssalladen.« Victoria Skoglund, vd Zetas Handelsträdgård, Huddinge. Örtigt Ditt kryddland mår bäst om du skördar ofta och mycket. Örter som inte går åt kan torkas eller läggas in i olja. Men många örter, som dill, persilja, mynta och basilika, går även utmärkt att frysa. Finhacka örterna direkt efter skörd och lägg i små plastbehållare med tättslutande lock. Frysta örter behåller sin goda smak i drygt ett halvår, menar trädgårdsexperten Marie Hansson, aktuell med kryddbibeln »Kryddväxter« (Norstedts). Fler örtiga boktips: »Örtagården« och »Örtapoteket« (ICA bokförlag). SALIG RÖRA En kall röra piggar upp vilken grillbit som helst! Den här suveräna röran är inspirerad av den kaliforniska raw food-kulturen. Lägg 2 dl naturella cashewnötter i vatten 1 timme. Häll av. Mixa nötterna fint med 2 cm skalad ingefära (skuren i mindre bitar), 1 tsk curry och 1/2 kruka färsk koriander i en matberedare. Tillsätt 2–3 dl vatten under fortsatt mixning. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt. Kryddsmörets comeback En del tillbehör hamnar oförtjänt i det dammiga receptarkivet. Vad hände t ex med kryddsmöret? Hacka gärna ner ätliga blommor i smöret för extra ögonfröjd. Blanda 200 g rumsvarmt smör med 1/2 dl finhackade örter (utgå från dina favoritörter, t ex basilika, dragon, persilja och citrontimjan), 2 finrivna vitlöksklyftor, 2 msk färskpressad citronjuice, 3 stänk worcestersås och 1/2 tsk salt. Lättast går det med en gaffel. Forma till en avlång rulle, linda in i smörpapper. Förvara kallt i några timmar. Skär i skivor vid servering. Smöret går att frysa. BUFFÉ 6 –7 • 2 010 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52
Buffé Sida 53
Buffé Sida 54
Buffé Sida 55
Buffé Sida 56
Buffé Sida 57
Buffé Sida 58
Buffé Sida 59
Buffé Sida 60
Buffé Sida 61
Buffé Sida 62
Buffé Sida 63
Buffé Sida 64