FOR RATTE N en garanterat Iyxig inledning H ll111
111er Smakar det sa kostar det. Danor giller det att fa ut det mesta i smak och upplevelse. Vi borjar med att koka en lag som ger den frysta hummern lite extra smak. Hummern serveras sedan naturell med nagra goda saser eller som en kramig sallad. En annorlunda variant ar att gora bade soppa och sallad pa den; en dubbel forratt. RECEPT: STEFAN BJUR (TORSTENSSON) FOTO: LARS & BERIT PAULSSON Sa delar du en hummer 1. SlUt knivspetsen pa huvudet, strax bakom ogonen, skar framat. Vand hummern och skar mot stjarten sa aU det blir tva halvor. 2. Vicka fram och Mer i kloleden, bryt loss. Knack kloskalet med baksidan av en kniv eller med en notknappare, var forsiktig sa aU inte klokoUet skadas. 3. Peta ur den hinnartade magsacken strax bakom huvudet och den svarta tarmen i stjartkoUet. 4. Ta ur stjartkoUet och vaxla skalhalva sa aU snittytan hamnar nerM i skalet. , ~ ::.: -... NV LAG GER HUMMERN MERSMAK Hummer saljs oftast fryst, och givetvis kan den tappa lite av sin fina smak nar den tinas. For aU kompensera deUa kan man ge smak av en ny lag. LAG TILL 2-4 HUMRAR 2 liter vatten 1 liter bayerskt lattal (markt) 1 dl grovt salt 4 msksocker 100 9 dillstjalkar GOR sA HAR: 1. Tina hummern i 12-14 timmar i forpackningen i kylen, eller enligt anvisning pa fOrpackningen. 2. Blanda ingredienserna till lagen i en stor kastrull. Koka upp och 1M smakoka i nagra minuter. Lat kalina he It. 3. Ta ut hummern ur forpackningen, se till att den ar helt fri fran is. Uigg hummern i lagen. Obs! Undvik att stoppa fingrarna i lagen, det kan orsaka mogel. 4. Lat humrarna ligga i lagen i 2 dygn. Forvara dem i kyl. 26 Planering Handla hummem i riktigt tid, den kan bli en bristva Tina hummern i kylskap i eU dygn. Bast ar aU gora cirka tre dagar fore festel Gor den smakforstarkanc lagen och fOlj sedan rece Liten soppa & sallad Dagen fOre festen: Skala humrama. Lagg hummerk val inplastat i kylen. Skolj len noga. Gor soppan oc stall den kallt. Strax fore festen: G6r sail. Varm soppan, tillsatt gam, extra skvatt gradde. Kan n Dryck I hummer: Hummer kan fa snalvattnet aU rinna, men var generos med vinet. Till hummer naturell passar en champagne utmarkt, heist en elegantare sa kallad Blanc' de blancs gjord enbart pa druvan Chardonnay, torr alternativt halvtorr. Chablis ar annars stjarnan pa hummerhimlen, foljd av andra chardonnayer i stramare europeisk stil. Goda val ar aven Gruner Veltliner eller Riesling fran osterrikiska Wachau, och halvtorr tysk Riesling matchar likasa det sotaktiga hummerkottet fint. Sas och tillbehor kan krava kraftigare don: som en Sancerre eller Pouilly-Fume, en Riesling spatlese trocken eller en vit Chateauneuf-du-Pape. Hummer med tre saser Dagen fore festen: Bland saserna, men vanta med c finskurna grona. Strax fOre festen: Dela hur rama. Gor kiart sasema. Kramig hummersallad Dagen f6re festen: Bland sasen men vanta med dill Strax fore festen: Ror ner c Buffe ,