VARMRAnEN IZycldin __ e I spett passar den rna Ky
ckling ar Hitt att laga till manga och l:itt att lyckas med. Forbered kycklingen i god tid och stek den fardig i ugnen pa en timjandoftande badd avapplen, smruokar och valnotter i en calvadoskryddad graddsas. Vill man gora det lite extra festligt kan man sla in kycklingspetten i en tunn varruiledeg eller smordeg som graddas krispig i ugnen. Den ben - och skinnfria larfIlen ar extra saftig och smakrik. RECEPT: BERIT PAULSSON FOTO: LARS PAULSSON Planerlng Farsk kyckJingfile passar till finare festratter, valj gama IMile. Kycklingspett med applen i calvadossas Dagen fore festen: Marinera kyckJingen. Tidigt pa festdagen: Stek kycklingen och laga appelsasen. Strax fore serveringen: Stek potatisklyftorna i ugnen. Varmhall dem under folie medan kycklingspetten steks i ugnen. Skinn- och benfri kyckJinglArfile ar gott, och enkelt att tra upp p~ spett. Man kan ocks~ valja brostfilen men d~ far man dela dem i halvor p~ langden. Kycklingen blir saftig och smakrik om man forst marinerar den. Tra sedan upp den pa sma traspett och bryn dem i het panna. Stall genast in dem i kylen. Man kan ocksa linda in kyckJingspetten i deg och gradda strax fore serveringen. Inbakad sesamkyckling med limesas Dagen fore festen: Marinera kycklingen. Tidigt p~ festdagen: Linda in kycklingspetten i deg. Ror ihop s~sen. En tim me fore serveringen: Forbered gronsakerna till pilaffen. Strax fore serveringen: Koka riset och fras gronsakerna. Stek kycklingspetten i ugnen. DryckI kyckling: Kycklingen ar en riktigt vimsig liten hona som irrar kors och tvars mellan rose, lattare roda och vita viner. Heist utan pataglig fatt~n eller utan andra alltfor karaktarsfulla drag som far kycklingkottet att framsta som blekare an det ar. Dyrt be hover det heller inte vara, och har kan man sla upp 44 systembolagets prislista pa avdelningarna latt till medelfylligt och hitta hur m~nga goda kycklingviner som heist. Till milt kryddade kyllingar viner gjorda pa mer eller mindre anonyma druvor fran var som heist till smakstarkare anrattningar som ackompanjeras fint av Sauvignon Blanc eller Chardonnay till annu rikare broilers som kraver en GewOrztraminer eller en Pinot Gris - eller till och .' med propsar pa en rod Rioja, en Chianti eller ett robustare rott Yin fran varmare nejder. Kycklingen har egentligen ingen egen talan utan later oss har en gang for alia formulera den enda regel som ar nagorlunda giltig nar det galler att para mat med dryck. Och det ar att sas, tillbehor och tillagningssatt betyder mer fOr dryckesvalet an sjalva huvudingrediensen. Buffa 11 '1999