VARMRATTEN extra festligt med fylld, .helstekt Fl
askfile Kottet kan fOrberedas i god tid. Strax fOre serveringen satter vi in kottet och steker det Hirdigt i ugnen. Det blir garanterat saftigt och gott. Vi bjuder pa tre ratter for att tillgodose alia smakriktningar: citronfile i smakrik sweet chilisas med paprikacouscous, medelhavsinspirerad file fylld med soltorkade tomater samt pepparrotsfylld file med skummig champagnesas. Alla lika goda. RECEPT: BERIT PAULSSON FOTO: LARS PAULS SON Drycklflaskfih~: En god flaskfile kan vagga lika mycket at det roda som det vita vinhallet. Kottet ar tamligen neutralt i smak, och dryckesvalet hanger har aterigen helt pa sas och tillbehor. Sotma i sasen kraver ett vitt Yin med viss sotma eller ett mycket fruktigt rott Yin, och med cider eller apple i sasen ar det bast att Mila sig till cidern. Med curry och banan i grytan far man leta efter en smarrig Chardonnay, och andra anvandbara vita viner ar Pinot Gris, ekad Rioja och CrozesHermitage. Men mest belAtet grymtar nog grisen tillsammans med lagom strava, mjuka roda viner, garna av det stalliga apuliska slaget, sydfranska eller blandviner fran Nya varlden. 4.0 Planering Ofta finns det flaskfile till verkligt kanonpris. Ska du gora nagot av dessa recept ar det viktigt att du valjer ratt stora fileer, ca 600 9 per styck. PepparrotsfylJd file Dagen fore eller tidigt pa festdagen: Fyll och bryn filen. Laga sasen och bryn potatisen. Forbered svamp och salladslok. Strax fore serveringen: Stek potatisen och kottet samtidigt i ugnen. Stek svamp och salladslok. Varm sasen och vispa i vinet vid serveringen. Italiensk flaskfiJe Dagen fore eller tidigt pA festdagen: Fyll och bryn filen. Gor sAsen. Strax fore serveringen: Stek kottet i ugnen. Koka pastan och varm sasen. CitronfyJld file Dagen fore eller tidigt pa festdagen: Fyll och bryn filen. Blanda ihop ingredienserna till sAsen. Forbered gronsakerna till couscousen. Strax fOre serveringen: Stek kottet med sasen i ugnen. Koka couscousen och fras gronsakerna. Flaskfile putsar man genom att skara bort de tunna vita hinnorr med en vass kniv. For att kunn~ fylla kottet skar man eU djupt snitt pa langden efter hela filen Lagg i fyllningen, se fOrslag, oc fast ihop med tandpetare. Buff .. ,,·,9